Ancorați în activitățile cotidiene, cu multiple probleme și situații complicate, deseori trecem cu vederea că alături de noi, bărbații, permanent sunt încadrate în activități de producere și femeile. La fel, uităm să apreciem aportul enorm pe care-l au doamnele din agricultură, care în majoritatea cazurilor se manifestă în muncă la fel de productiv ca și bărbații, deși, pe lângă preocuparea de bază, ele mai au în grijă permanentă și familia și educația copiilor și asigurarea confortului elementar și alte multe  lucruri, care răpesc din timp și energie.

În acest sens, Gala Femeilor din Agricultură, a fost un eveniment unic, binevenit, care merită toată aprecierea fiindcă a fost conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale femeilor care aduc o contribuție semnificativă în dezvoltarea agriculturii. Exemplul acestor doamne este demn de urmat, precum este binevenită și o analiză mai detaliată a conținutului din dezbaterile de la eveniment, fiindcă Gala a constituit și un bun prilej pentru o discuție interesantă despre starea din domeniul agricol.

Și premiantele, douăzeci la număr, și experți, dar și responsabili de ramura de bază a economiei au abordat în discursurile din cadrul ceremoniei mai multe teme stringente cum ar fi spre exemplu, rolul statului si al organizațiilor nonguvernamentale în relansarea ramurii, ce măsuri urmează a fi întreprinse pentru accelerarea modernizării tehnologice, de ce este încetenit procesul de extindere a agriculturii ecologice, de ce susținere au nevoie  tinerelele care acum își aleg cariera sau își încep o afacere? N-a fost trecută cu vederea nici situația antreprenpoarelor din agricultiră, în special cu ce provocări se confruntă doamnele în procesul de gestionare a afacerilor agricole. S-a vorbit și despre rolul asociațiilor pentru femeile în agricultura și despre rolul instituțiilor de instruire și despre alte multe probleme, care necesită rezolvare.

Dar, deși au fost semnalate problemele existente, pe parcurs a dominat atmosfera de bunăvoință, solemnitate și optimism.

“Femeile din agricultură nu au doar satisfacția succesului afacerii lor, dar cu siguranță au și satisfacția că sunt utile întregii omeniri.” Avea să menționeze la inaugurare  Raluca Voivozeanu, fondatoarea PRIAevents, companie,organizatoare a evenimentului.

Premii pentru rezultate frumoase în domeniul în care activează au primit: Doina Sârghi – cereale și legume; Doina Cirhan – vii și livezi; Tatiana Onofrei – agricultură în câmp protejat și deschis; Dumitrița Todan – zootehnie; Pleșca Cristina – apicultură; Stela Efros – avicultură; Axenia Cojocaru – avicultură.

Una dintre premiantele Galei, Cristina Gorobeț, fermieră din raionul Briceni,  cultivă peste o sută de hectare cu floarea soarelui, porumb, soia. Iar pe lângă acestea mai îngrijește și 15 ha de livadă.

„Evenimentul de astăzi și aprecierea acordată, ne-a făcut să acumulăm și mai mult optimism, văzând că în ciuda tuturor impedimentelor avem în agricultură atâtea femei curajoase, harnice și zâmbitoare. Am făcut schimb de experiențe, am aflat despre noi oportunități de finanțare, care ne vor ajuta să ne dezvoltăm în continuare.”, a mărturisit, plină de emoții, Cristina.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a transmis un mesaj de apreciere a aptitudinilor profesionale ale femeilor din întreprinderile agricole.

„Prin ceea ce faceți, aduceți un aport direct la dezvoltarea economiei țării. Ne bucurăm că numărul doamnelor care au curajul să investească în agricultură și să gestioneze eficient afacerile agricole, este în creștere. În pofida faptului că ne aflăm într-o situație când ne confruntăm cu mai multe probleme în regiune, doamnele reușesc să dezvolte sectorul agricol. Din toți beneficiarii de subvenții de anul trecut , 18% au fost femei, beneficiind în total de 260 mln lei din bugetul de stat. Aceste acțiuni asigură modernizarea sectorului agricol, securitatea alimentară a țării și diversificarea afacerilor. Sper ca numărul doamnelor în sectorul agricol să crească, iar MAIA împreună cu patenerii de dezvoltare vom coopera pentru a încuraja doamnele să investească în agricultură.”, a menționat ministrul.

Amintim că potrivit datelor statistice, în țara noastră avem peste 800 de femei care administrează afaceri agricole.

Ion Codreanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here