Cine nu cunoaște că perioada de timp pe care o traversăm este una de criză profundă cauzată de creșterea enormă a prețurilor și de o incertitudine absolută asupra viitorului nostru?
Este clară situația. Și-i cauzată ea în primul rând de invazia în țara vecină a armatelor rusești. În căutarea soluției de potolire a poftelor Moscovei, comunitatea internațională a introdus sancțiunile economice drastice împotriva Rusiei. Aceasta, la rândul ei, recurge la cunoscutul șantaj cu prețurile la livrarea de gaze și petrol. Astfel s-au destabilizat relațiile economice dintre țări și s-a distrus șubredul echilibru de altă dată. Evident, că din cauza crizei declanșate, în primul rând au de pătimit statele cu o economie mai slabă, noi aflându-ne printre primii pe această listă.
De aici pornesc, de fapt, toate cele rele. Adevărul trebuie să-l recunoască chiar și cei cu mare dragoste și simpatie pentru ruși. Dar cum reacționează aceștia? La protestele organizate de ei recent în centrul Chișinăului, despre adevărata cauză a crizei nu s-a pomenit nici tangențial, accentul fiind pus pe incapacitatea guvernării de a gestiona situația.
Incorect ar fi să trecem cu vederea gafele și întârziata reacție a guvernării la momentele de criză, acestea fiind cauzate de incompetența, iar uneori și de rea voință a unor factori de decizie de nivel republican. Este chiar strigătoare la cer acea lipsă de atitudine la scumpirile enorme de prețuri la produsele alimentare și combustibil, deși există o sumedenie de pârghii, care se cer a fi aplicate în regim de urgență împotriva celor mulți târgoveți, intermediari, politicieni, funcționari și alți mulți profitori, care încearcă din umbră să folosească circumstanțele existente pentru a-și umplea buzunarele sau pentru a-și atinge scopurile politice. Dacă cei de la conducere, în special cei abilitați cu funcții de control, și-ar îndeplini funcțiile care le revin, la sigur, că nu se ajungea la inflația de aproape 30 la sută și la debandada de prețuri la gaze și produse petroliere.
Adevărat e că avem o guvernare fără mare experiență. Aceasta ar fi explicația lipsei de eficiență în gestionarea crizei. Argumentu-i valabil, dar până la un timp. Privită prin prisma realităților și analizată la rece starea de lucruri este extrem de complicată și în aspect geopolitic, fiindcă avem acest conflict militar chiar în imediata vecinătate, dar și în aspect de stare sociopolitică și economică internă.
Anume din aceste considerente trebuie oprit procesul turnatului apei la moara celor care vor să scape de închisoare prin revenirea la putere. Cum? Printr-o mai mare responsabilitate și guvernare eficientă. Altfel, să nu se întâmple să ne pomenim cu o nouă majoritate în structurile de stat, din care să facă parte cei care ne-au tot guvernat și ne-au adus la sapa de lemn.
Constantin Rotaru