Astăzi chiar dacă este o perioadă destul de complicată, satul nostru continuă să parcurgă un drum frumos de transformare. Meritul este al fiecăruia dintre cei care muncesc pentru a schimba lucrurile spre bine, deoarece ne pasă de localitate, de satul nostru, contribuind și implicându-ne în diverse activități și proiecte. În acest context, ne bucură faptul că în ultimii 2 ani se atestă că majoritatea populației din comună devine tot mai atașată de adevăratele valori ale neamului.
Deoarece am candidat la funcția de primar decisă să mă implic direct în a schimba lucrurile spre bine în dezvoltarea localității, unde m-am născut, având la bază o serie de obiective și cerințele reale ale locuitorilor, am reușit în jumătate de mandat să realizez 70% din cele propuse. Fac tot ce îmi stă în puteri în speranța că în cele din urmă se va atesta un impact pozitiv la capitolul dezvoltarea socială-economică și culturală a comunei.
Unul dintre capitolele principale în activitatea administrațiilor publice locale din Republica Moldova este practica din ultimii ani de semnare a acordurilor de infrățire cu colegii din România.
Axându-mă pe proverbul: Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeți împreună, am încercat să identific prin mai multe surse o posibilitate de a merge împreună cu o localitate din România spre o dezvoltare socială-economică și culturală a comunei. Societatea Culturală Ginta Latină, Nisporeni, prin intermediul Societății Culturale Ginta Latină din orașul Sângeorz – Băi, Județul Bistrița-Năsăud din România, a venit cu propunerea de a ne îndeplini dorința și obiectivul de mare valoare și importanță impus din partea mea. Am înaintat o scrisoare de intenție în luna august 2021, afirmând voința de a iniția și de a oficializa relațiile noastre, prin încheierea unui Acord de Înfrățire a comunei Micleușeni, raionul. Strășeni din Republica Moldova cu comuna Maieru, Județul Bistrița-Năsăud din România, fapt ce sperăm să contribuie la consolidarea comunităților noastre. Astfel, în urma unei inițiative din partea APL Micleușeni, primarul Comunei Maieru, Vasile Borș, a dat accept cursului nostru de înfrățire și a urmat pașii legali procedurii de semnare a acordului de înfrățire.
La 12 iunie 2022 am marcat evenimentul consacrat semnării acordului de înfrățire între Comuna Micleușeni, raionul Strășeni din Republica Moldova, cu comuna Maieru, Județul Bistrița-Năsăud din România și inaugurarea bustului marelui poet national Mihai Eminescu, donat de reprezentanții comunei Maieru, ca simbol de consolidare și mai mult a relaţiilor dintre comunitățile noastre.
În acest context, salut și apreciez sprijinul acordat de frații noștri de peste Prut spre realizarea visului European și a altor obiective de mare valoare, ei fiind cei mai devotaţi prieteni în această perioadă de criză. Or – se ştie: Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul (Henry David Thoreau), obiectivul real fiind ca localitățile noastre să devină mai prospere. Eu personal, am deplină încredere că se începe o nouă etapă, un nou început în procesul de dezvoltare a localităților noastre. Suntem acum două comune, dar cu o legătură cu totul specială, pe care numai noi o putem înțelege și păstra în spiritul înțelepciunii înaintașilor noștri.
Prin eforturi comune, prin implicare maximă și cu credința de a realiza lucruri frumoase pentru o comună mai prosperă vom reuși şi prin faptul că eficiența muncii în echipă începe și se încheie cu comunicarea. Şi în atingerea acestui scop mizăm foarte mult pe parteneriatele cu colegii din primăriile de peste Prut, care ne oferă şanse reale de a obţine abilităţi întru administrarea comunei noastre într-un stil european.
Pentru conformitate: Ilie FRUNZĂ
Această publicație a fost tipărită cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova” www.drrm.gov.ro.
Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova
Proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova