AgroCenter Eurochem este una din companiile de profil, care și-n condițiile extrem de complicate ale acestui an agricol, menține la nivelul cerințelor relațiile de conlucrare cu producătorii agricoli din republică. Numărul în creștere a beneficiarilor companiei este cea mai corectă apreciere, iar dovadă concludentă a bunei colaborări dintre companie și agricultori, sunt seminarele de instruire desfășurate pe parcursul a două săptămâni în gospodăriile agricole din sudul, centrul și nordul republicii. La ele au participat sute de agricultori interesați de colaborarea cu această companie, care propune agricultorilor unul din cele mai eficiente produse, – KAC-32,un îngrășământ lichid pe bază de azot (32 %), care conține în cantități echilibrate uree, amonium și nitrate.
Despre acest produs modern, solicitat de tot mai mulți producători, s-a vorbit cu lux de amănunte și la seminarul desfășurat în raionul Cahul, în gospodăria agricolă „Iri-Carmen” SRL.
În deschidere, Stanislav Demenciuc, Director executiv al companiei, s-a referit la situația pe piața produselor fitosanitare destinate agriculturii, o situație complicată din cauza imposibilității de transportare a îngrășămintelor pe căile tradiționale. Importul necesită acum și cheltuieli și efort mult mai mare pentru asigurarea necesităților crescânde ale agricultorilor. Dar și în aceste condiții dificile, compania reușește să asigure cantitățile solicitate de KAS-32, în stocuri fiind acumulate volume destule pentru asigurarea solicitărilor parvenite. Astfel că, precum a menționat Directorul companiei, agricultorilor, potențialilor utilizatori al acestui îngrășământ lichid, le revine sarcina de a însuși toate subtilitățile de utilizare a produsului, fiindcă rezultatul final depinde mult anume de respectarea corectă cerințelor prescrise. Domnul Demenciuc a venit și cu exemple concrete, care demonstrează utilitatea și eficiența folosirii preparatului. Astfel, pe suprafețele semănate cu rapiță, unde s-a introdus KAS-32, recolta în medie s-a majorat cu 300 – 500 kg la hectar, la grâu și la floarea soarelui media s-a ridicat cu 300-600 kg, iar la porumb, mai mult, de la 400 la 800 kg de boabe la hectar.
La metodologia și regulile de preparare, metodele de aplicare (foliară, direct în sol și prin semiîncorporare) s-a referit Lilian Istrati, agronom-șef al companiei, doctor în horticultură, care a venit și cu alte explicații și a răspuns și la numeroasele întrebări ale asistenței. Cei prezenți au avut posibilitatea să asiste și la exerciții practice cu demonstrarea utilajelor de încorporare a îngrășământului lichid. De reținut, că pentru această lucrare poate fi utilizat orice tip de stropitoare existent în gospodăria agricolă. Printre alte priorități, proprii acestui produs, este asimilarea ușoară de plante, aplicarea concomitentă cu orice alt produs fitosanitar și, ceia ce-i foarte important, spre deosebire de silitra amoniacală, produsul nu face parte din categoria celor periculoase, fiindcă-i neinflamabil și n-are proprietăți de explozibil.
Utilizatorii îl apreciază în primul rând pentru că conține trei forme de azot și nu este nevoie de alte suplimente, deci și de cheltuieli adăugătoare. Concluzia aparține gazdei, agronomului-șef al gospodăriei, Vladislav Munteanu, care a ținut să precizeze, că pe plantațiile de porumb și floarea soarelui, acolo, unde a fost încorporat KAC-32, plantele sunt mai dezvoltate, au o creștere mai viguroasă și sunt mai puțin afectate de secetă. Deci, prioritățile sunt evidente, ele sunt în favoarea utilizării pe scară largă a acestui produs deja apreciat de către fermierii moldoveni.
Ion Costin