Evident, că într-un an agricol cu deficiențe enorme în toate ramurile de producere și procesare, nu s-a recurs la o sărbătoare de amploare. A fost un eveniment, modest prin participare, și dat fiind că mai mulți premianți pur și simplu n-au avut posibilitatea să se deplaseze la Chișinău în această perioadă extrem de complicată. Oricum, sărbătoarea a avut loc, semnificația ei fiind una de mare valoare fiindcă a mai demonstrat odată în plus, că printre agenții economici din domeniul principal al economiei se află mulți oameni harnici, cu initiativîă și spirit inovativ. Anume ei au fost celebrați la această Gală și despre ei s-a vorbit cu multă stimă și respect.

 

Un exemplu de succes este Ion Corcodel, administratorul IM „Rotwom” SRL, întreprindere ce a reușit să intre pe piețele din Germania, România, Ucraina și Moldova, oferind fructe uscate de calitate. „Cu ajutorul proiectelor de finanțare, reușim să implementăm cele mai noi tehnologii și cele mai moderne standarde. Suntem prezenți pe piețele externe și simțim o cerere mare pentru fructele uscate. Am oferit ceva nou, diferit de ce era până acum pe piața Republicii Moldova și a Europei”, avea să menționeze în luarea de cuvânt la for administratorul acestei întreprinderi performante.

Compania „Axedum”, specializată în producerea cărnii de pui, a fost fomdată acum 27  de ani, a parcurs o cale lungă, care s-a dovedit a fi una de afirmare profesională sigură, fiind un exemplu de perseverență și viziune antreprenorială. Directorul comercial al companiei, Ilie Beșleagă, a povestit despre evoluția afacerii, care a început ca o mică întreprindere și s-a transformat într-un lider de piață în sectorul agroalimentar, reușind să impună și pe piața din afara țării.

„De-a lungul timpului, întreprinderea prin conducătorii ei, a dat dovadă de profesionalism, muncă asiduă pentru a aduce pe masă consumatorilor un produs sigur și calitativ. Ne mândrim că acum putem exporta pe piața europeană. Avem parteneri în România cu care am început să colaborăm în sectorul de produse procesate, avem contract cu parteneri din Franța, Olanda, Țările Arabe”, a specificat Ilie Beșleagă.

Un alt exemplu de reușită este și „Paninella”, o companie specializată în producția de panificație, murături și semifabricate (cum ar fi pelmeni, colțunași, pizza și plăcinte congelate). Cu toate că se confruntă cu lipsa forței de muncă, „Paninella” continuă procesul de inovare și să se extindă pe piețele externe.

„Compania produce produse de panificație, murături, aperitive, salate și produse din gama semifabricate. În total, avem 65-70 de angajați bine instruiți. Am început să exportăm în Marea Britanie și Italia. Recent am exportat murături în Marea Britanie”, a mai spus managerul general de vânzări, Ion Vitvițchi.

La Galei Fermierilor au fost premiați 20 de fermieri, producători și procesatori. Toți ei s-au remarcat prin inovație, performanță și contribuție la dezvoltarea sectorului agricol. În luările de cuvânt dar și în discuții particulare, ei și-au exprimat dorința de a continua calea performanțelor. Atât doar, că pe acest drum deseori anevoiuos, ar avea nevoie și de o susținere mai substantială din partea structurilor abilitate. În acest sens, un pic de speranță și înțelegere a venit de la Andrian Digolean, secretar de Stat la Ministerul Agriculturii, care în alocuțiunea sa a subliniat vulnerabilitatea sectorului agricol la crizele interne și externe, la schimbările climatice și a formulat promisiunea clară de asistență. „Agricultura rămâne un sector extrem de vulnerabil. Fiecare eveniment de acest fel îi încurajează pe fermieri, le oferă noi puteri și îi informează despre prioritățile Guvernului și ale Ministerului Agriculturii. Misiunea noastră este să facilităm accesul pe piețele externe și să le oferim fermierilor sprijinul necesar”, a spus secretarul de Stat.

Evenimentul a fost organizat de PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

„La această, cea de-a cincea ediție a Galei Fermierilor a avut loc un schimb de opinii și discuții foarte interesante și de importanță pentru agricultură. Am înțeles cât de importantă este activitatea agricultorilor pentru siguranța alimentară și pentru economia țării. S-a discutat despre cele mai importante probleme, despre greutățile de care se confruntă fermierii și procesarorii, s-au identificat soluțiile, și, totodată, am auzit și impresionante povești de succes”, avea să concluzioneze la încheierea acestui for, Raluca Voivozeanu, reprezentantă a CEO PRIAevent.

Constantin Rotaru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here