Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a efectuat prima sa vizită oficială de la semnarea Acordului de cooperare între județul Iași și Raionul Soroca, de anul trecut. Într-un mesaj, postat  în mass media după vizită, oficialul a ținut să accentueze „acordul semnat întărește legătura istorică și culturală dintre regiuni și deschide calea către numeroase oportunități de a dezvolta comunitățile din Iași și Soroca prin proiecte culturale, economice, schimburi de experiență și stabilirea de modele de bună practică în cooperarea transfrontalieră”.

„Suntem frați și drumul nostru este același”, a accentuat Costel Alexe. În context el a spus că Consiliul Județean Iași – Iași County Council, cu experiența și capacitatea sa operațională, va susține administrația de la Consiliul Raional Soroca în efortul de a dezvolta comunitatea. „Îmi doresc ca, în baza acordului nostru de cooperare, dar și a valorilor comune, să putem avea cât mai multe inițiative pentru dezvoltarea comunităților noastre”.

După vizitarea mai multor atracții din raion, președintele CJ Iași a remarcat prezența accentuată a spiritului românesc în Soroca.

„Am vizitat mai multe atracții turistice din raion și obiective finanțate cu fonduri europene, începând cu Cetatea Soroca, Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din oraș, Căminul Cultural Vădeni, Biserica de lemn „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Cimitirul Eroilor Români. Am rămas impresionat de cât de prezent este spiritul românesc în Soroca, de cât de bine sunt păstrate valorilor și tradițiile și cât de închegată este comunitatea”, a menționat Alexe.

Nu în ultimul rând, președintele Consiliului Județean Iași și-a exprimat dorința ca și Iașul să pună o cărămidă la restaurarea și reabilitarea cetății din Soroca, „o emblemă a Republicii Moldova, un simbol care păstrează România vie peste Prut”.

Acordul de colaborare între județul Iași și raionul Soroca a fost semnat la data de 30 noiembrie, anul trecut.

Ion Costin

Această publicație a fost tipărită cu sprijinul Departamentului
pentru Relația cu Republica Moldova”
www.drrm.gov.ro.               
Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția ofi cială
a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova
Proiect finanțat
de Departamentul
pentru Relația
cu Republica Moldova

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here