Tema care urmează să o tratăm nu este dintre cele plăcute. Dar avalanșa scumpirilor din ultima perioadă de timp, a năvălit atât de nemilos și surprinzător, dând peste cap chiar și cele mai chibzuite și temeinice proiecte, încât este imposibil să trecem cu vederea creșterea prețurilor și, în consecință, cea mai mare inflație din regiune, care n-a mai fost înregistrată pe aceste meleaguri, de ani de zile.

Revenim la abordarea acestei teme și din cauza proverbialei incapacități a guvernării de a întreprinde cel puțin niște măsuri elementare (decât cele de a cerși suport financiar de la europeni) pentru a defini diagnoza corectă a fenomenului și de a purcede la tratarea corectă a ceea ce se numește economie și comerț.

De la Ministerul Economiei, sau de la o altă structură de stat n-am aflat nici până în prezent, (deși s-au scurs luni de zile de la începutul inflației galopante!) despre regulile de formare a prețurilor la diferite categorii de produse alimentare, despre prețul de cost al fiecărei componente și despre veniturile celor, care folosesc situația pentru faimoasa îmbogățire pe seama celor mulți, care sunt nevoiți să scoată ultimii leuți pentru a-și asigura o masă modestă. Dacă am avea acele date concrete și veridice, la sigur am fi surprinși de acumulările astronomice de bani, care, în urma majorărilor nejustificate,  le revin monopoliștilor intermediari și comercianți en gros și cu amănuntul. O investigație, chiar și superficială, ne-ar demonstra cu lux de amănunte că acel motiv precum că de vină-i scumpirea energiei și a produselor petroliere, n-are temei și substanță, fiindcă în cele aproape 30 de procente de inflație înregistrate, doar poate 10 la sută sunt cauzate de scumpirea  carburanților. În rest, fantezie și manipulare la tema liberă, și numai din simplul motiv că nimeni (din guvernare) nu îndrăznește sau nu dorește să recurgă la o analiză întemeiată, care ar demonstra reala stare de lucruri.

La fel ca și miile de concetățeni de ai noștri, am rămas și eu surprins de recentele date statistice, care ne demonstrează că numărul milionarilor numai într-un singur an (an al pandemiei!) a crescut la noi cu aproape un milion și a atins cifra de 4 mii. Sunt sigur că o parte dintre acești proaspeți milionari au făcut acumulările pe cale cinstită. Dar, la fel de sigur pot afirma că mulți dintre cei cu punga groasă, au agonisit bani de pe urma manipulărilor pe piață și a utilizării abile a monopolului. Afirmația, însă, rămâne a fi una neconfirmată, fiindcă, precum am mai constatat, la noi toate  șmecheriile și excrocheriile dictate de monopol și corupție pur și simplu nu sunt observate. Îndreptățirea-i una singură, – piața dictează prețul. Corectă vorbă,  doar că ar fi cazul să ne amintim, că regulile de joc pe piața noastră au fost inspirate, formate și instituite de către cei care ani la rândul n-au făcut altceva decât să folosească comerțul în scop de îmbogățire ilicită.  Acum ei continuă în aceiași manieră, cu accept tacit din partea celor, care au misiunea de deblocare a economiei și comerțului din mrejele monopolului și de revenire la normalitate.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here