Afacerea domnului Radu Grosu, un tânăr (dar déjà pe deplin afirmat) businessman din capitală, ilustrează pe cât se poate de elocvent că acolo unde se perseverează, unde se lucrează după carte – şi rezltatele scontate apar, mai devreme sau mai târziu.

În cazul dat, ne referim la Compania “Europlant  SRL” gestionată  de dumnealui déjà pe parcursul a 15 ani. (După cum vedem, e, în felul său, o aniversare semnificativă, ţinând cont de toate circumstanţele care s-au perindat în perioada respectivă pe fundalul economiei noastre şi faptul că activează cu succes şi în prezent déjà vorbeşte despre multe).

Deci, să urmărim, lapidar, ascensiunea afacerii în cauză.

 

Fondată în anul 2006, specializată iniţial în comercializarea unor soiuri de cartofi de sămânţă de origine germană, Compania avea 3 angajaţi, ca la ziua de azi numărul lor să depăşească cifra de 40. Gestionează 270 de hectare de terenuri agricole amplasate în zona localităţii Dubăsarii Vechi de pe malul Nistrului. Specializată în continuare în comercializarea cartofului cultivat pe 40 de hectare (parte pentru sămânţă, parte pentru consum), plantaţia respectivă, ca de altfel, şi celelalte terenuri, sunt irigate, ceea ce asigură o stabilitate atât a recoltelor în genere, cât şi a calităţii producţiei în particular.

– Pe parcurs, am devenit şi noi membri ai Asociaţiei Utilizatorilor de Apă din Dubăsarii Vechi, povesteşte domnul Grosu. E o structură absolut necesară în activitatea agricolă, la moment având în gestiune 1400 de hectare de terenuri irigate, iar în perspectivă acestia urmează să se extindă până la 2300 hectare.

În ce ne priveşte, punem în prim-plan asigurarea calităţii producţiei, ca rezultat nu avem probleme cu comercializarea cartofului, cele în jur de 1000 de tone de producţie recoltată în fiecare an sunt solicitate pe larg de către magazinele de ţară. Or, la moment pe pieţele noastre interne importul de cartof constituie circa 60 la sută; deci, avem destul spaţiu de manevre manageriale.

Dotat cu un real simţ de gospodar, Radu Grosu, consolidându-şi în permanenţă afacerea, ţine în vizor şi perspectivele acesteia.

– Ne dorim să creăm noi locuri de muncă, să consolidăm mai departe infrastructura tehnică, să putem remunera munca angajaţilor noştri la un nivel mai înalt, salariul cărora în prezent începe de la 8 mii de lei. Nu, pentru aceasta nu batem la pragul statului, vorbind la figurat, căci, în fond,  noi suntem o afacere privată şi e de datoria noastră să ne descurcăm cu banii şi eforturile proprii. Ceea ce însă nici pe departe nu înseamnă că noi trebuie să activăm în economia ţării de unii singuri. Or, noi achităm an de an impozite şi diferite taxe destul de considerabile şi acelaş stat se cade să ţină cont de acest lucru. Să zicem, să creeze o Platformă de finanţare în agricultură, unde să putem accesa credite preferenţiale; să finanţeze, din mijloacele disponibile, pe acei producători care cu adevărat lucrează eficient şi contribuie realmente la consolidarea economiei naţionale. Or, pe fundalul unor scumpiri permanente la chimicale, îngrăşăminte, combustibil, tehnică de profil, teamă mi-i că, dacă nu se vor întreprine măsuri adecvate, multe afaceri din agricultură nu vor mai putea activa rezultativ. Da, în acest sens, remarc cu o sinceră satisfacţie că actuala guvernare, judecând după cele deja declarate ţi întreprinse, e predispusă să se întoarcă cu faţa la noi, la producătorii agricoli.

Să dea Domnul ca aşa să fie.

 

Consemnare: Ilie BUJOR 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here