Marea corupție, fiindcă despre ea este vorba, pornește de la Ignorarea legislației chiar de cei care în primul rând sunt datori să o respecte, de la  folosirea  funcției de stat în interes personal sau de grup, până la urmă,de la subordonarea sistemului de guvernare în scop de realizare a propriilor interese.

Or, anume din cauza că practic statul a ajuns pe mâna, celor cărora le păsa de popor în ultima instanță, alegătorii n-au mai dorit să-i accepte în ipostaza de mari conducători. În anul trecut, prin alegeri anticipate, a fost  instaurată guvernarea care  s-a pronunțat categoric împotriva corupției și a promis că va readuce țara pe făgașul normalității. În sfârșit, a prins contururi reale speranța noastră comună, că vor fi pedepsiți autorii și beneficiarii furtului miliardului, că aeroportul internațional va fi întors în posesia statului, că sistemul judiciar va reveni în albia normală de funcționare, că va fi pus capăt finanțării din străinătate a partidelor politice, că vor fi diferiți justiției cei mulți funcționari de diferit rang, care deschis săvârșeau acte de corupție, sub tutela marelui oligarh.

Dar, a trecut aproape un an de când s-a schimbat guvernarea, iar progresele  în lupta cu corupția se tot lasă așteptate. Peste hotarele țării, în condiții luxoase de viață continuă să activeze “baronii” corupției, în interior, lupta împotriva acestui flagel pare a fi mai mult imitată. Zeci de lipsiri de imunitate ale deputaților, de invazii spectaculoase cu percheziții în castele și arestarea proprietarilor, se încheie cu demonstrarea subiectelor la televiziuni și ulterioara eliberare (de data aceasta fără presă) a suspecților din locurile de detenție.

De altfel, ineficiența luptei cu corupția, este recunoscută chiar de instanțele abilitate. Centrului Național Anticorupție a făcut public un studiu prin care constată că instanțele de judecată au pedepsit doar o pătrime din contravenienții care au comis acte de corupție și au emis hotărâri de încetare în 76 la sută din cazuri. Potrivit  acestei surse, specialiștii Direcției analitice au verificat 135 de hotărâri ale instanțelor de fond și 39 de decizii ale instanțelor de apel, constatând că doar 24 la sută din cazuri s-au încheiat cu sancțiuni, în prima instanță, iar 76 la sută, din numărul total de dosare, au fost încetate. Astfel, aproximativ o pătrime din contravenienți au fost recunoscuți vinovați de săvârșirea infracțiunii și au fost pedepsiți cu amenzi și privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate sau de a deține anumite funcții, pe când în celelalte cazuri încetarea proceselor contravenționale a survenit din motivul expirării termenului prescripției (50 de procese, sau 49%), inexistenței faptului contravenției (45 de procese, sau 44%) sau declararea nulă a procesului-verbal contravențional (șapte procese sau 7%). Conform studiului, mai afectate de corupție sunt autoritățile publice locale, sistemul organelor afacerilor interne și sistemul de învățământ. Datele despre  corupția cea mare, acele date și rezultate, atât de mult așteptate de societate, lipsesc.

  1. S.

Cunoaștem cât de complicat este procesul de eradicare a corupției și cât de adânci sunt rădăcinile flagelului, lăsat să înflorească ani la rând. Așa este, dar timpul trece, iar carul nu se mișcă din loc. Prin acest editorial, nu facem altceva, decât să amintim guvernării, că încrederea, acea încredere, care se obține cu mare efort, poate fi pierdută în scurt timp. Și doar din cauza pasivității și a unei precauții exagerate manifestate  de către cei abilitați să facă obligațiunilor, precum au promis.

Constantin Rotaru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here