Iarna curentă, în zilele de odihnă, unii dintre săteni au avut parte de o distracție mai puțin obișnuită. În câteva duminici, inclusiv și duminica trecută, li s-a pus la dispoziție autocare și microbuse confortabile ei fiind transportați în capitală pentru a participa la ”manifestări de protest”. Nu prea s-au obosit concetățenii noștri să pătrundă în esența acestor acțiuni. Nu s-au grăbit să pună creierii în mișcare din simplu motiv, pentru că pe lângă plimbările la Chișinău,  ei, se zice că se alegeau și cu câteva sute de lei, ”premiul pentru participare” din partea organizatorilor.

Toate bune până aici, doar că era bine ca sătenii noștri, aflați în ipostaza de luptători împotriva sărăciei, să se documenteze și se afle cine sunt adevărații organizatori ai manifestărilor și ce scop urmăresc. Or, tocmai cei, care-i ”mobilizează la luptă” sunt și autori ai sustragerilor de bani grei de la cele trei bănci  falimentate, adică anume din cauza uneltirilor acestor indivizi, o bună parte a populației, inclusiv și a participanților la proteste, a fost sărăcită și mai mult. Faptele de hoție sunt dovedite de investigații repetate și de judecată și doar corupția din instanțe încă îi scăpă pe făptași  de închisoare.

Pentru a distrage atenția de la evidenta infracțiune, și pentru a intimida instituțiile de stat, și fugarii și cei oploșiți în capitală, dar și coloana a cincea care are scopul ei bine definit, toți uneltesc acum în scop de destabilizare as situației. Răzvrătirile sunt alimentate și din exterior, pentru că rușilor le-ar conveni să repună la conducere, aici la noi, un regim corupt, care poate fi ușor manipulat, cum s-a mai întâmplat de repetate ori în scurta noastră perioadă de independență. Și încă un moment, care se cere a fi menționat. Prețurile și respectiv facturile de plată la energie și gaze (acesta-i pretextul protestelor)  tot de ruși au fost majorate și tot cu același scop de destabilizare a situației.

Așa se întâmplă deci, că deplasările la Chișinău a unor săteni nu sunt doar niște plimbări nevinovate. Oamenii sunt folosiți cu bună știință, iar prin participarea la aceste acțiuni de protest, ei nu fac altceva decât să mai complice starea de lucruri, să contribuie, de fapt, la apărarea adevăraților infractori și la eschivarea acestora de la răspundere. Oare asta și-o doresc în realitate, cele câteva mii de oameni induși în eroare, care se plimbă duminicile prin capitală? Și oare, ei chiar cred că prin susținerea infractorilor vor reuși să scape de sărăcie?

Gheorghe Răducanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here