Cei aproape 30 de ani de independență ar fi o perioadă suficientă ca un stat pornit pe calea europeană, să ajungă la niște realizări reale. S-a dovedit că pentru noi, acest răstimp a fost unul pierdut în zădar, n-a fost decât o oscilație dintre est și vest și o înflorire fără precedent a corupției urmată de o sărăcire crasă a populației.

Evident că este cazul, să ne întrebăm, în sfârșit, cum de am ajuns în această situație penibilă, cine s-ar face vinovat de toate relele și ce urmează să întreprindem pentru ca țara să iasă din impasul care nu mai poate fi suportat de cei mulți?

Înainte de a răspunde la întrebările care ne frământă, să ne amintim că această palmă de pământ dintotdeauna a fost una râvnită de cei mai puternici de primprejur. Cunoaștem din istorie și despre turci și despre ruși…

Prin naivitatea noastră, credeam că dacă ne-am proclamat independența, imediat și cei cu interes au să ne lase în pace. N-a fost să fie și nici nu se prevede în continuare!

Cei de ne-au stăpânit, au mare interes ca și în continuare  să ne mențină cu conștiința națională adormită, fără demnitate și viitor. O fac nu doar cu tancuri și agresiune directă cum o făceau până nu demult (să ne amintim de stânga Nistrului). Au devenit acum mult mai abili.  Pe lângă televiziunile, radiourile și presa scrisă de altă dată, în spațiul nostru informațional apar alte zeci de canale noi rusești, care, în scopul derutării și anihilării gândirii raționale, emit zilnic șuvoaie de materiale de dezinformare cu conținut vădit propagandistic. Este unul din mijloacele folosite de ruși, deconspirat și condamnat de societatea mondială.

O altă modalitate, la fel de agresivă, dar care s-a dovedit a fi și mai eficientă, este formarea și finanțarea de formațiuni politice, care la direct lucrează pentru ruși. Prin părțile noastre nu s-a prea auzit de socialiști și, iată că aceștea apar peste noapte, cu bani buni, apoi cu o fracțiune majoritară în parlament și chiar cu un pretins președinte de țară. Evident că în activitatea lor, n-au făcut altceva, decât să promoveze interesele statului, pe care, de fapt, îl prezentau și îl prezintă în continuare pe arena politică de la Chișinău.

Iar dacă-i vorba de bani (căci e clar pentru toată lumea că în aceste acțiuni fără finanțare nu se face nici o mișcare) , s-a demonstrat că într-o țară cu nivelul de trai la pământ, bancnotele au o influență magică. Cine s-ar fi gândit că în legislativ va fi promovată o formațiune a unui condamnat pentru sustragerea banilor din bănci? Dar, așa a fost. Prin cumpărare de voturi indivizii în frunte cu Șor, au ajuns în parlament și acum, alături de membrii partidului finanțat de ruși, fac politica statului, deși, este clar pentru toată lumea, că numai de interesele țării și a băștinașilor nu le pasă acestor oameni, nimeriți din întâmplare în forul legislativ al țării.

Cum ar fi să scăpăm de indivizii, care ne tot țin pe loc și nu fac altceva decât să-și promoveze interesele personale, de grup sau ale altui stat?

…Să discută acum mult despre alegeri anticipate în parlament. Ar fi o soluție. Dar, cu o singură condiție: noi, cei mulți, să nu ne mai lăsăm manipulați de interesele meschine ale celor care n-au nimic comun cu interesul locuitorilor de pe această palmă de pământ.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here