Am cam obosit să tot aflăm despre cazuri noi de corupție și hoție din partea unor “aleși ai poporului”. Pe parcursul anului trecut, deputații din opoziție, presa, iar uneori și procuratura au descris cu lux de amănunte  zeci de epizoade, care demonstrează legătura directă a unor deputați cu furtul miliardului, cu diferite scheme de hoție, contrabandă și spălare de bani. La încheierea ultimei sesiuni a legislativului, chiar ei, acești așa numiți “deputați”, au demonstrat cu lux de amănunte că nu le pasă decât de interesele personale, adoptând un buget cu scheme evidente de îmbogățire ilicită pentru unii și cu înlesniri dubioase pentru alții.

Într-o țară, unde funționează legea, acești bravi legiuitori, demult ar fi lipsiți de imunitate și trimiși la răcoare. La noi nu se întâmplă așa ceva. Procurorii doar constată că avem asemenea fenomene, oamenii legii pornesc și investighează infracțiunile și… cam atât.

Cei, care ar trebui să-și numere zilele la închisoare,  stau comod în fotoliile de la parlament și… continua să uneltească împotriva acestui stat.  O fac deschis, obraznic și sfidător. Nu le este frică, fiindcă, cred ei, sunt atotputernici, au majoritate în legislativ. Formal au dreptate. Dar de facto, o țară cu Constituție și cu legislație funcțională, nu poate fi condusă de  indivizii, ajunși în parlament prin cumpărare de voturi, finanțare dubioasă și minciună. Un cuvânt greu are de spus aici Curtea Constituțională, Președintele țării, Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate dar și societatea civilă, fiindcă nu cred, că Constituția admite ca țara să fie condusă de către cei, care au nimerit în parlament prin încălcarea legii.

…De pe la sfârșitul anului trecut și în primele zile ale noului an, toate discuțiile la nivel politic sunt concentrate asupra a două subiecte: cine va fi noul prim ministru și când va fi numită data alegerilor parlamentare. Sunt importante aceste subiecte. Dar cine va vota (accepta) candidature primului ministru și cine va organiza noile alegri parlamentare? Nu tot bravii nostril legiuitori, acei care azi se află în majoritatea neoficializată? Și cine va nimeri atunci în componenta noului Parlament? Nu tot cei pe care-i cunoaștem de hoți și promotori ai intereselor altui stat? Asta ne-o dorim? Cred că nu.

Atunci, n-ar fi oare cazul să nu ne lăsăm duși în eroare de aceste discuții interminabile despre candidatura noului prim ministru și despre data alegerilor parlamentare anticipate. Pentru soluționarea acestor probleme există legislația, care prevede expres, cum se face transferul de putere și de ce posibilități  dispune,  în cazul dat, Președintele țării. Mult mai important e ca în cel mai restrains timp, folosind toate pârghiile legale cu implicarea mai activă a societății și a deputaților din opoziție (care nu au doar rolul de constatare a prezenței hoților în parlament!) să ne debarasăm de cei ajunși în legislativ pe calea excrocheriilor.

Aceasta-i la sigur, primordiala problemă, care urmează a fi soluționată, pentru ca să nu ne trezim într-o bună zi cu fotoliile ocupate în viitorul legislativ, de aceleași, cunoscute mutre, locul cărora numai în Parlament nu este.

Constantin Rotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here