N-au trecut nici doi ani de când, noi, majoritatea alegătorilor, am votat împotriva hoției, pentru dezrădăcinarea corupției. Am votat fiindcă se fura ca-n codru și aceste delapidări de proporții nu mai puteau fi suportate, ele ne-au adus la sapa de lemn.

Azi ne pomenim cu o parte din concetățenii noștri pe cealaltă parte a baricadei. Ei sunt antrenați în proteste. În fiecare duminică se îmbarcă în autocare și vin, ca la lucru, în capitală. De data aceasta nu mai protestează împotriva uneltirilor hoțești, dimpotrivă , îi apără pe cei care au furat miliardul.

Este prea mare și prea bruscă această schimbare de atitudini. Și evident, că am căutat să găsim cauzele adevărate ale oscilațiilor de proporții. I-am ascultat, în primul rând, precum se și cuvine, pe protestatari. Ei, în majoritate veniți de la sate, o țin una și bună: n-avem de lucru, n-avem cu ce ne întreține. Situația economică de la noi este într-adevăr una complicată. Războiul din țara vecină, șantajul energetic și seceta au condus la o inflație enormă și, ca pretutindeni, la noi se înregistrează scăderea nivelului de viață. Dar, dacă e să coborâm cu picioarele pe pământ, adică să spunem lucrurilor pe nume, să zici, acum toamna, că nu găsești de lucru în sat, (asta-i motivația principală auzită de la cei veniți din sate),  în cel mai bun caz e o invenție. Liderii, și mari și mici sunt în căutare de lucrători. Celor care se angajează la muncă li se  achită zilnic și bani (300,400  și chiar 500 de lei) și în natură. Oferte-s multe, dar doritorii lipsesc. Lipsesc din simplul motiv că aleg să nu muncească, dar mai bine să facă o călătorie distractivă până la Chișinău și, plus mai primesc la mână și  câteva sute de lei.

Fără principii morale clare și fără mari pretenții, acești oameni veniți la distracție în capitală, se lasă ușor manipulați de cei, care mai speră să schimbe situația, să scape de pedepse și să revină la zilele bune pe care le-au avut altă dată. Aceasta-i adevărata explicație a manifestărilor stradale de la Chișinău. Mobilizarea pe bani la proteste stradale n-are nimic comun cu lupta politică, iar scăderea nivelului de viață a populației este folosită de băieții șmecheri în exclusivitate pentru destabilizarea situației. Grija de bunăstarea populației, idee vehiculată de autorii dezmățului, nu-i altceva decât o minciună crasă, căci prin definiție, hoții de miliarde, cei care au deposedat poporul de bani,  nu pot fi și luptători pentru binele poporului!

Păcat că în această provocare de proporții sunt atrași oamenii simpli, cei, care până la urmă, n-au încotro, vor fi nevoiți să conștientizeze că doar munca cinstită-i acel colac de salvare, care-i va menține pe linia de plutire acum, pentru ca într-un viitor cât mai apropiat să ajungem să trăim și zile mai bune.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here