Din start precizăm, că nu-i vorba de cel Tănase, care a fost pe la Curtea Constituțională, dar de cei mulți Tănase din proverb, care s-au aciuat la parlament și își caută de treabă, adică de interese personale, fără ca să le pese de starea de lucruri și de nevoile oamenilor din această țară.

Într-un timp, după multe neînțelegeri, intrige, formări de grupări și plimbări prin diferite fracțiuni, deputații, parcă convenise cu toții că este necesară schimbarea componenței acestui parlament. Toți au fost de acord, dar… unii numai teoretic, adică de ochii lumii.

A urmat și mai continuă un spectacol, mai ceva decât cele care derulează la teatrele cu actori profesioniști. Cei de urmăresc activitatea partidelor din ultima perioadă de timp, au auzit atâtea declarații, promisiuni și minciuni, cât nu s-au spus, probabil,  pe parcursul anilor. Toate la același subiect, – investirea noului guvern și alegeri parlamentare anticipate.  Până astăzi acest subiect nu este epuizat și, probabil nici nu va fi încheiat în viitorul apropiat.

Chiar și la o analiză superficială, se vede cu ochiul liber, că cei constituiți într-o majoritate parlamentară nedeclarată, indiferent de vorbe și declarații,  își urmează consecvent calea  de amânare a scrutinului parlamentar pentru o perioadă nedeterminată.  Anume această soluție le este convenabilă. În primul rând pentru că au cam scăzut șansele de altă dată de a veni cu hurta în parlament, fiindcă mai mulți alegători s-au convins de adevăratele intenții a celor din majoritatea parlamentară care a guvernat până acum. Prin acte de corupție și traseism politic, ei și-au dat arama pe față și oamenii nu mai cred în promisiunile lor făcute pe loc gol.

Și fiindcă, precum ziceam, nu prea le pasă indivizilor de starea dezastruoasă în care se află țara și majoritatea populației  acestui meleag afectat de pandemie și consecințele secetei, ei nu se grăbesc. Așteaptă, că poate, între timp Președintele ales se va compromite, nu va mai avea susținerea de care se bucură, lucrurile se vor schimba și vor apărea șanse de revenire la puterea de altă dată.

Asta-i situația la moment. N-avem temeiul să așteptăm că în ședințele ce urmează, parlamentul va adopta decizii rezonabile. Va urma aceiași tărăgănare,  cu diferite scenarii, cu respingerea la prima votare a cabinetului de miniștri propus, cu implicarea sfetnicilor de la Moscova, cu intrigi pe interior, toate având același scop, – neutralizarea forțelor proeuropene, acelor forțe, care pentru prima dată au șansa reală să formeze un parlament cu o majoritate de adevărați reprezentanți ai poporului. Asta ar urma să se întâmple, după încheierea perioadei de incertitudine și tergiversări.

Cu certitudine, că după alegeri tabloul politic va fi diferit de cel actual. Sperăm să avem în parlament mai puțini corupți, conjuncturiști, traseiști și alt soi de carieriști. I-am urmărit cum s-au comportat și se comportă în actualul parlament, îi cunoaștem și evident că n-ar trebui să le mai oferim locul și în viitorul legislativ.

 

Constantin Rotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here