…Începutul a fost unul de glorie. Marea Adunare Națională, Declarația de Independență, instaurarea adevăratei democrații și un viitor de prosperare pentru popor.

Toate, însă, au rămas la nivel de intenții. A fost ignorat un simplu adevăr: independența trebuie dezvoltată și protejată cu multă grijă. În timp ce noi mai trăiam clipe de euforie și iluzii (care, până la urmă, s-au dovedit a fi pierdute), cei de la Moscova au infiltrat în Mișcarea de Eliberare Națională,- Frontul Popular, agenți pregătiți, care încetul cu încetul au surpat din interior mișcarea, ocupând ei funcțiile cheie, pentru a nimici în cele din urmă acele porniri timide de aspirații nobile. Adevărații lideri naționali au fost neutralizați. (Și până în prezent nu sunt clare împrejurările în care s-au trecut din viață Gheorghe Ghimpu, Lidia Istrati, Nicolae Costin), iar coloana a cincea ne-a servit conflictul militar de pe Nistru, pentru a ne îngloda și mai mult în mocirla impasului, a incertitudinii dar și a dependenței totale de Kremlin.

Am avut a traversa o perioadă de aproape 30 de ani, în care am fost conduși mai întâi de o guvernare care nu prea avea orientări clare de dezvoltare, apoi a venit rândul comuniștilor, care au tot susținut că sunt adepți ai prosperării  întregului popor, pentru ca până la urmă, doar cei din fruntea partidului să se aleagă cu castele, apartamente și alte averi de valoare în țară și peste hotare.

A urmat neguroasa perioadă de guvernare a discipolilor lui Voronin. Aceștia au lăsat amintiri de corupție crasă, care n-a dus decât la stagnarea economică și sărăcirea continuă a populației. Interesele personale au prevalat, iar cele naționale au fost ignorate, astfel ca să ajungem a fi tratați la nivel internațional ca o țară fără de perspectivă clară, guvernată de indivizi abili cu apucături de profitori.

Acum aproape doi ani, am avut parte de o turnură radicală. Chiar și cei mai indiferenți și pasivi reprezentanți ai societății noastre n-a mai avut răbdarea să suporte ignoranța și evidenta corupere a celor de la guvernare, astfel ca la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, în fruntea țării să fie instaurată o personalitate integră cu evidente aptitudini și intenții de schimbări spre bine.

…Situația se  repetă. Ca și la proclamarea Declarației de Independență, ne-am bucurat fiindcă a apărut speranța reală de a porni pe făgașul corect. Dar, ca și în trecut, cei înlăturați de la putere uneltesc pentru a reveni la guvernare. Deci, să nu uităm: orice realizare democratică trebuie protejată și sprijinită cu multă grijă. În special acum, în condițiile crizei economice și a războiului din regiune.

Constantin Rotaru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here