La 16 noiembrie 2016, Ungheniul s-a ales cu al 16-lea frate. În acea zi, a fost semnată Înțelegerea de cooperare între municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj din România, și orașul Ungheni, raionul Ungheni din Republica Moldova.

 

–Relația pe care o avem cu municipiul Cluj-Napoca este extraordinară. Datorită acestui fapt, am reușit să realizăm împreună lucruri foarte frumoase. Aș menționa, în mod special, reabilitarea Parcului Central din Ungheni, care a devenit o adevărată carte de vizită a noastră. Nu am fi putut reuși atât de multe, dacă nu ar fi existat suportul din partea autorităților clujene, cărora le suntem foarte recunoscători. Nu întâmplător, aleea centrală din parc poară numele Cluj-Napoca, iar parcul se numește „Micul Cluj”. În numele unghenenilor, mulțumesc încă o dată clujenilor pentru deschidere și ajutorul acordat la realizarea unor proiecte importante pentru noi. Clujul ne-a fost mereu alături și sperăm că așa va fi și în continuare. Avem ce învăța de la clujeni. Sper să realizăm noi proiecte împreună, pentru ambele noastre orașe, a declarat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.

Scurtă incursiune în istorie

Inițiativa de oficializare a relațiilor de colaborare și înfrățire între Ungheni și Cluj-Napoca vine din anul 2015, când o delegație clujeană a vizitat Ungheniul. Oaspeții din Cluj-Napoca au rămas atunci impresionați de frumusețea aleii de castani, dar, în mod special, de deschiderea autorităților publice locale din Ungheni pentru colaborare și cooperare.
Au urmat alte vizite reciproce și schimburi de experiență, care s-au soldat cu semnarea oficială a Înțelegerii de cooperare între municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj din România și orașul Ungheni, raionul Ungheni din Republica Moldova.

5 ani de colaborare și cooperare
Iunie 2016 – vizita de studiu a unui grup de ungheneni la Cluj-Napoca pentru un schimb de experiență privind elaborarea și implementarea participativă a strategiilor de dezvoltare durabilă și planurilor de acțiune pentru anii 2014-2020 ale municipiilor Ungheni și Cluj-Napoca.
August 2017 – participarea delegației din Cluj-Napoca la discuția panel „555 de oportunități de cooperare internațională pentru Ungheni”, desfășurată în cadrul Zilelor municipiului Ungheni.
Septembrie 2017 – semnarea Acordului de finanțare dintre Primăria municipiului Cluj-Napoca și Primăria municipiului Ungheni pentru subproiectul „Orășelul copiilor Micul Cluj” din cadrul Proiectului „Reabilitarea Parcului Central din orașul Ungheni”, etapa a II-a.
Mai 2018 – participarea delegației municipiului Ungheni la Conferința clusterelor din Transilvania „EU-Asia Gateway 2018 – The 4th Transylvanian International Clusters Conference”,  în cadrul Zilelor municipiului Cluj-Napoca.
Iulie – august 2018 – vernisarea, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, a expoziției de sculptură și grafică a sculptorului originar din Ungheni, Dumitru Verdianu.
August 2018 – participarea unui grup de tineri ungheneni la Școala de Vară „Click pe tineri”, proiect finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului din România și implementat de Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca.
August 2018 – participarea delegației municipiului Cluj-Napoca la Masa rotundă „Noi perspective de cooperare socio-economică a orașelor înfrățite”, în cadrul Zilelor municipiului Ungheni.
Septembrie 2018 – semnarea Acordului de finanțare dintre Primăria municipiului Cluj-Napoca și Primăria municipiului Ungheni pentru subproiectul „Teatrul de vară” din cadrul Proiectului „Reabilitarea Parcului Central din orașul Ungheni”, etapa a III-a.
Martie 2019 – la invitația primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, participă la „Startup Europe Summit 2019”.
Iunie – iulie 2019 – vizită de studiu privind revitalizarea urbană a unei echipe din Ungheni la Cluj-Napoca.
Septembrie 2019 – participarea interpretei unghenene, Valeria Marcu, la concertul dedicat Zilelor Municipiului Cluj-Napoca.
2020 – semnarea Acordului de finanțare dintre Primăria municipiului Cluj-Napoca și Primăria municipiului Ungheni pentru subproiectul „Construcția unui Skatepark” în cadrul Proiectului „Reabilitarea Parcului Central din orașul Ungheni”, etapa a IV-a.
Martie 2021 – participarea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, la Forumul Economic Regional Ungheni.

Aprilie 2021 – participarea primarului și reprezentanților municipiului Cluj-Napoca la vizita de studiu virtuală pentru municipiile Ungheni si Cahul privind experienta Ghișeului Unic.
2022 – implementarea Proiectului „Reconstrucția Scuarului Primăriei Municipiului Ungheni” cu suportul Primăriei Cluj-Napoca.

N.n:  De astă  dată, referindu-ne la relațiile de înfrățire dintre cele două municipii de pe ambele maluri ale Prutului, am dat glas faptelor concrete, deciși să ne limităm doar la stricta lor cronologie, în certitudinea că și pe această cale cititorii noștri se vor convinge de eficiența și efectul benefic al acestora, alte comentarii fiind, în cazul dat, de prisos.

 

Ilie Bujor

sigla Guvernul Romaniei

Această publicație a fost tipărită cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. www.drrm.gov.ro.               

Conținutul acestei  publicații nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova

Proiect finanțat de Departamentulpentru Relația cu Republica Moldova

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here