Schimbările climatice constituie subiectul permanent al discuţiilor în întreaga societate surprinsă de  încălzirea globală, iar lipsa precipitaţiilor a devenit marea îngrijorare a agricultorilor.

În acest sens, convocarea Conferinţei utilizatorilor de apă, în perioada de iarnă, este una binevenită şi oportună, fiindcă-i evident, că fără aplicarea pe scară mare a irigării, agricultura nu mai poate avea sorţi de izbândă. Această idee, în diferită interpretare, a fost expusă de majoritatea vorbitorilor la Conferinţa cu participarea a 100 de producători agricoli, membri a  Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, fiindcă anume la acest capitol, există cele mai mari restanţe. Dacă în anii trecuţi suprafeţele irigate ajungeau la peste 300 de mii de hectare, în prezent irigarea-i aplicată doar pe aproximativ 30 de mii de hectare. Şi această suprafaţă este irigată numai datorită mijloacelor financiare acordate de Statele Unite ale Americii prin transpunerea în fapt a Programului COMPACT. Tot prin intermediul acestui program şi a suportului acordat de USAID  şi Fondul de Dezvoltare Durabilă au fost create cele 10 AUAI, care gestionează sistemele de irigare reabilitate din fondurile Guvernului SUA.

Cât priveşte structurile administrative centrale şi locale, inclusiv „Apele Moldovei” ele practic n-au întreprins nimic pentru a corecta situaţia, astfel fiind atestată o stare de lucruri, care nici pe departe nu corespunde doleanţelor  agricultorilor.

Prezent la eveniment, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Perju,  a încurajat participarea activă a agricultorilor în procesul de exploatare, modernizare și eficientizare a sistemelor de irigare. Potrivit ministrului, rezultatele bune ale AUAI create în perioada Compact, care gestionează sistemele de irigare reabilitate a determinat Guvernul să inițieze, la solicitarea fermierilor, transmiterea a altor 12 sisteme centralizate de irigare nereabilitate în folosinţă gratuită AUAI nou create. Totodată, ministrul a declarat că „păstrarea și revitalizarea sectorului de irigare necesită investiții substanțiale, iar adoptarea unui Program național în domeniu irigării rămâne a fi o prioritate în agenda ministerului”. Ar fi bine doar, ca această intenţie să nu rămână la nivel de promisiune.

O soluţie, care ar schimba, cel puţin parţial, starea de lucruri a fost formulată de către Benjamin Toric, directorul Proiectului USAID/APM, care a menționat că doar prin efortul comun al partenerilor de dezvoltare, a autorităților publice și producătorilor agricoli se pot produce schimbări reale în sectorul de irigare, al agriculturii și calității vieții în ansamblu în localitățile rurale.

 

Din statistica oficială: În prezent sunt înregistrate 88 de sisteme de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar 10 sisteme de irigare au fost reabilitate în perioada anilor 2010-2015, cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Celelalte, 78 de sisteme de irigare, sunt funcționale, parțial funcționale sau nefuncționale. Actualmente, 15 sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de AUAI create de fermieri, iar celelalte 73 sunt gestionate de autoritățile publice abilitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here