„Vrem să aducem satul nostru în topul celor mai dezvoltate din ţară”

 

După ce a deţinut şi mandatul de consilier local, la numai 28 de ani doamna Victoria Butuc-Guranda a devenit edil în Dăncenii Ialovenilor.

După cum afirmă în noua sa ipostază, dumneaei dorește ca localitatea să ajungă în topul celor mai dezvoltate localități din Republica Moldova.  Şi, din câte reiese din spusele  ei, putem conchide că într-adevăr cunoaşte ce trebuie să facă în funcţia respectivă pentru a obține rezultatele scontate de alegătorii săi.

Oferim cititorilor noştri câteva secvenţe din discuţia întreţinută cu dumneaei.  

 

– Cu certitudine, Dăncenii noştri  chiar au nevoie de o schimbare – în ultimii 16 ani mandatul de primar l-a deţinut o singură persoană care, cu regret, nu a făcut prea multe. Aşa că decizia la scrutinul din 3 noiembrie trecut a constituit o nouă speranță pentru săteni. Şi personal îmi doresc ca împreună cu Consiliul local, cu cetățenii, să avem cât mai multe proiecte, să dezvoltăm infrastructura localității și să aducem satul nostru în topul localităţilor celor mai dezvoltate și cu cele mai multe proiecte moderne de dezvoltare.

Da, ştir că iniţial, în scrutinul respectiv eram catalogată de către unii dintre vârstnici prea tânără pentru a accede în funcția de primar. Dar, până la urmă totuși că pentru marea majoritatea a oamenilor care au votat tinerețea a fost un avantaj. Or, a fi tânăr nu înseamnă num,aidecât a fi şi mai puțin experimentat. Dimpotrivă, a fi tânăr, cred eu, înseamnă a fi mult mai creativ, a avea mult mai multă dorință de a lucra, dar și mult mai multe idei.

De fapt, am fost nevoită, să zic aşa, să preiau locul de primar până la finalizarea alegerilor respective. Vorba vine să între turul unu și doi al alegerilor am avut unele sesizări din partea cetățenilor privind defrișarea unor copaci de pe un lot. Am anunțat poliția, cazul a fost  documentat, iar după ce am acces în funcție au venit cei de la Inspectoratul Ecologic și am verificat care este gradul de responsabilitate al fostului primar. De asemenea, în doar două zile și jumătate a trebuit să organizăm, cu noua echipă, hramul localității. După cum s-a afirmat mai apoi, a fost  cel mai frumos hram pe care l-a văzut Dăncenii. Rezultatul a fost posibil datorită oamenilor din localitate care cu adevărat și-au dorit schimbarea, care au contribuit și financiar, am avut agenți economici care s-au implicat benevol în acţiunile respective și, astfel, am invitat la sărbătoarea noastră artiști cunoscuți în Republica Moldova, am avut parte și de un spectacol al luminilor etc.

Am mers, împreună cu colegii, în campanie cu un plan bine definit, în care este concretizat ce ne propunem să realizăm într-o sută de zile, într-un an și în patru ani. Fiind anterior consilier local, am sesizat o problemă la nivelul transparenței decizionale a APL în raport cu cetățenii. Astfel, ne propunem să avem un portal pentru petiții și cereri de reclamații, ședințele să fie transmise online, să consultăm bugetul și planul de achiziții cu locuitorii. De asemenea, intenţionăm să soluționăm problema transportului public, deoarece în acest domeniu nu avem un itinerar și un orar convenabil cetățenilor. La fel, un obiect destul de sensibil pentru localitatea noastră e şi sistemul de canalizare și stația de epurare a apelor reziduale. Cu regret, deşi proiectul respectiv a demarat încă în anul  2015, până în prezent nu există o finalitate a implementării acestuia. De aceea, ne propunem să organizăm un audit pentru perioada dată, să identificăm unde şi care e cauza blocajului. Cu părere de rău, avem un procent foarte mic de drumuri asfaltate; deja întreprindem acţiuni concrete pentru a îmbunătăţi iluminatul stradal etc., etc.

Cu alte cuvinte, încercăm să facem față noilor provocări. Cu atât mai mult că, în acest sens, avem şi o anumită experienţă. Astfel, fiind consilier local am reușit să atrag câteva proiecte. Ca rezultat, a fost construit un teren de joacă pentru copii, împreună cu implicarea diasporei am amenajat un teren de fitness – de remarcat că actualmentepe lângă cei 13 consilieri pe care îi avem în Consiliul local avem și 16 consilieri din diasporă. În acest context, ne propunem să creăm Asociația băștinașilor din Dănceni, deoarece știm că cei care au plecat sunt foarte dornici de a se implica în activitățile de acasă. Cu atât mai mult că sunt foarte multe proiecte de unde am putea accesa fonduri; avem şi deschiderea mai multor APL din România, cu care, evident, ne propunem să avem cât mai multe colaborări și cât mai multe proiecte comune.

 

Pentru conformitate: Ilie FRUNZĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here