În multitudinea de griji, situații de risc și probleme existente în agricultură, deseori nu prea atragem atenție celor care se află în prima linie și de care, până la urmă depinde rezultatul final. Ei sunt cei, care prin cunoștințe, insistență și muncă asiduă, reușesc să înfrunte greutățile și să demonstreze, că și la noi, în condiții deloc ușoare, există posibilitatea de a face agricultură performantă. Printre acești oameni deosebiți sunt și multe doamne, femei, care au riscat să lanseze afaceri în agricultură și în industria de procesre și au reușit să înscrie rezultate meritorii.

 Aceste doamne au și fost prezente la Gala Femeilor în Agricultură, eveniment organizat de compania de promovare „PRIAevents” de peste Prut și aflat la cea de-a treia ediție.

Agenda evenimentului, evident că includea ceremonia de premiere a laureațelor Galei Femeilor, dar până a ajunge la acest moment, organizatorii au inițiat un dialog, care a inclus și mai multe comunicări la teme concrete, care s-a dovedit a fi de mare interes și utilitate pentru toți cei prezenți. În discuție au fost abordate provocările și oportunitățile de care se confruntă femeile în activitatea lor, modalitățile de susținere, domeniile preferate de activitate, rolul asociațiilor specializate, tehnologiile aplicate pentru obținerea unor rezultate de valoare și alte multe teme de real folos.

Despre rolul femeilor în agricultură a vorbit la acest for și secretara de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Alexandra Șian.

„Aceste femei sunt acele antreprenoare de succes care au dat dovadă de putere și determinare fără precedent. Ele au trecut prin toate impedimentele sociale. Business-urile conduse de femei sunt, conform statisticilor, mai mici ca anvergură și cu mai puțini angajați, însă sunt acele business-uri care asigură dezvoltarea acasă”, a remarcat secretara de stat.

Din 2019 până în 2022, subvențiile accesate de către instituțiile economice administrate de femei fermiere au crescut semnificativ. „Statul vine cu diferite măsuri de sprijin pentru femeile fermieri: +10% pot obține femeile fermier la post investiții, dar nu mai mult de 4 apeluri și să nu depășească valoarea de 500 de mii de lei per beneficiar. Ce ține de plățile în avans în dependență de subvenționare de la 10-15% pot beneficia de acele majorări la subvenții. Investind într-o doamnă agricultoare, investim în viitorul țării, pentru că femeile dacă s-au lansat într-o activitate, ele o vor duce până la final cu succes și vor avea și rezultate bune”, a explicat directorul general adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Sergiu Batiușca.

Deși, pe alocuri emotive, discursurile Doamnelor Fermiere s-au dovedit a fi mult prea interesante, dat fiind caracterul concret, exemplele convingătoare, viziunea proprie, originală asupra proceselor ce au loc în agricultură.

Fermiera din raionul Ialoveni Felicia Isac, a mărturisit cu lux de amănunte despre primii pași în afacere,când de la o vârstă fragedă a fost implicată în afacerea din domeniul agriculturii a familiei.

„Agricultura am ales-o fiindcă de mică am crescut cu acest domeniu. Părinții au început o afacere. Apoi, crescând m-am implicat și eu, deschizând un SRL. Creștem legume și fructe în câmp deschis. Cu timpul am accesat granturi, proiecte care ne-au ajutat să modernizăm tehnica, astfel ne-a fost ușurată munca”, avea să constate Felicia Isac. 

Carmina Vicol, proprietara companiei „Monicol”, a istorisit despre parcursul său în domeniul producției, procesării și exportului de fructe uscate, miez de nuci, ulei de nuci și alte produse auxiliare.

„Circa 70% din produsele care le exportăm sunt produse certificate organice. Produsele le vindem în Repubica Moldova, în România și în Statele Unite. Ne mândrim că ne reușește să ducem peste hotare gusturile fructelor noastre, care este unul deosebit”, a afirmat ea.

Maria Bobeică de la Dondușeni, în trecut angajată a unei întreprinderi mari din capitală, unde avea și o funcție de conducere, a revenit în satul natal Cernoleuca, unde a inițiat o afacere de cultivare a levănțicăi, afacere ca s-a dovedit a fi pe placul fermierei începătoare și precum s-a demonstrate mai târziu, de bun augur. În present, din uleiul de levănțică Gospodăria Țărănească pe care o conduce, produce 10 preparate apreciate atât în țară cât și peste hotare, inclusiv și în Franța, unde produsele eterooleaginoase sunt în mare căutare, preferate fiind cele de înaltă calitate.

„Gala Femeilor în Agricultură s-a dovedit a fi un concept apreciat de femeile care activează în agricultură, pentru că află atât informații utile pentru afacere, dar și pentru că văd istoriile de succes ale altor femei și se pot inspira. Agricultura este un domeniu greu, fiindcă sunt provocări mari. Totuși, se poate! Femeile pot opta pentru orice sector din agricultură, pentru a începe un business în acest sector”, a declarat Raluca Voivozeanu de la „PRIAevents”, aprecierea ei fiind susținută în unanimitate de către Femeile Fermiere, participante la frumoasa sărbătoare de celebrare a Doamnelor, care au un aport de valoare în agricultura țării.

Text și foto Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here