70 la sută din cetăţenii republicii Moldova, cei care, conform sondajelor,  nu-l acceptau pe Plahotniuc, s-au bucurat de plecarea acestuia de la conducere şi din ţară. Tot ei credeau, şi, sper mai cred, că odată cu  încheierea etapei Plahotniuc, pe această bucată de pământ va fi instaurată, în sfârşit, o altă guvernare. Una  cu adevărat democratică, care va activa pentru binele celor mulţi. Sperăm, aşa să fie.

Însă, în opinia mea, este o abordare şi o apreciere cam simplistă a situaţiei. Fiindcă, precum ne demonstrează realitatea, rădăcinile arborelui prăbuşit au rămas intacte. Acel sistem viguros plămădit din încrucişarea fostei administraţii cu a celor din procuratură, şi-a revenit din criza profundă şi acum unelteşte cât se poate de şmechereşte, pentru a rezista şi a întoarce apoi, lucrurile pe făgaşul de altă dată.

Un exemplu concludent, în acest sens e marea rezistenţă în investigarea fraudei miliardului. Pârea că s-a obţinut ceea ce se dorea, – publicarea raportului Kroll-2. S-a dovedit, însă, că de fapt, nu prea are valoare acest document publicat, fiindcă lipseşte esenţa, – lista beneficiarilor fraudei. Practic, efortul este redus la zero. Cine-s autorii acestei uneltiri? Iarăşi cei din organele de drept, care, astfel au dat şi un semnal clar: suntem la datorie şi nu cedăm.

Asemenea situaţii, cu aceleaşi scenarii, la sigur pot fi observate şi în alte domenii şi instituţii de stat. Şi dacă cuiva i se pare că odată cu schimbarea guvernării, lucrurile au să pornească de la sine pe calea cea dreaptă, greşeşte amarnic. Eu unul, nu cred că cei mulţi la număr, care tânjesc după puterea de altă dată, au să cedeze şi au să se conformeze noii puteri. Formal poate, da, dar în esenţă, până la schimbarea situaţiei, e cale lungă.

Şi pentru că afirmaţia are nevoie de argumente, vreau doar să întreb, s-a schimbat ceva în sistemul nostru de drept? Avem noi mai multă încredere în justiţia noastră? Am scăpat de monopol în achiziţii, în exportul de produse agricole? Nu tot cei care dictau în trecutul nu prea îndepărtat preţurile la energie, gaze şi combustibil, dictează şi azi? Aţi observat oare vre-un semn de schimbare spre bine a nivelului de viaţă?

Ştim cu toţii care-i răspunsul la aceste întrebări.

Schimbarea puterii în vârful piramidei, nu înseamnă deloc şi transformarea imediată spre bine a situaţiei în teritoriu. Dimpotrivă, oponenţii actualei guvernări aflaţi încă la cârmă în diferite sectoare vor face şi fac în fel şi chip ca să demonstreze că trecutul a fost plin de bucurii, iar acum ne aşteaptă timpuri sumbre.

Ziceam cu alte ocazii că puterea nu se cedează uşor. Plecarea în opoziţie poate fi doar una din componentele manevrei, care are scopul de revenire la putere. Este un pericol real pentru actuala guvernare, dar şi un test de rezistenţă pentru societate, de care şi de data aceasta depinde foarte mult: alegem să fim observatori pasivi sau ne implicăm activ pentru a face ireversibilă starea de lucruri pe această bucată de pământ, locuitorii căreia au tot dreptul la o viaţă decentă fără devieri şi experimente de prost gust la care am fost supuşi pe parcursul a mai bine de 25 de ani de independenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here