Este renumită această expresie și, cu părere de rău, cam des utilizată, fiindcă în realitățile noastre ne confruntăm nu rareori cu acest fenomen al negării lucrurilor evidente, al încăpăținării și respingerii argumentelor oricât de plauzibile ar fi ele. Mă refer în special la domeniul politic. Aici se întâmplă niște lucruri, care chiar nu au explicație decât…rânza.
Un exemplu cunoscut de toată lumea e cel al „partidelor unuioniste”. Acestea, multe la număr, având în programele sale aceleași viziuni și scopuri, conduși de aceleași doctrine și convingeri, nici decum nu găsesc limbaj comun pentru a se uni în materializarea obiectivului propus. În ultima perioadă, asistăm parcă la o fuziune acelor cinci partie, dar… Rânza-i la locul ei și evident că nu întârzie să se manifeste. Alte două formațiuni, deși proclamă drept prioritate Unirea, nici decum nu acceptă unirea mică, adică fuziunea cu partidele care au format această mișcare. Nici pe departe nu dorim să ne postăm în rolul de judecător, adică să căutăm și să condamnăm vinovatul. Ba mai mult, avem certitudinea, că până la urmă rațiunea va fi cea care le va pune pe toate la locul lor. Dar, până una alta, timpul trece, iar dezbinarea n-aduce decât daună mișcării unioniste, care-i prezentă în voința populației locale, (aproape 30 la sută din locuitorii acestui meleag se pronunță pentru Unirea cu România), dar lipsește în structurile representative ale statului numit R. Moldova. Ar fi cazul să recurgem aici la o comparație, cum se prezintă o altă parte a populației, cea de orientare prorusă. Într-un număr chiar mai mic decât cel al unioniștilor, aceștea, cu idealurile trecutului, când e vorba de alegeri, toți ca unul, chiar și cei de pe patul de moarte, se ridică și se prezintă la urnele de vot. Și… câștigă. Au și președinte, au și deputați. Iar băștinașii rămânem cu… rânza.
Și dacă tot vorbim despre acest diagnostic, e cazul să constatăm că este unul foarte molipsitor. Pe eșichierul de dreapta avem două partide. Aflate în coaliție, acestea au o reprezentativitate de 26 de deputați în legislativ și constituie opoziția, care dă mari bătăi de cap guvernării. Așa a fost, dar de la un timp, recepționăm tot mai frecvent niște semnale care dau de bănuit că boala moldovenilor nu i-a ocolit nici pe cei de la ACUM. În mai multe luări de cuvânt publice, se face observată o nemulțumire a unei componete față de comportamentul altei formațiuni, care, la rândul ei, exprimă și ea dezacordul cu unele acțiuni ale colegilor. Iar precum se știe, nemulțumirea oricând poate genera un conflict.
Astfel se face că într-o zi ne-am putea trezi și cu această alianță dezbinată. Vom avea iarăși, cum s-a mai întâmplat deseori, încă două partiduțe, care vor lupta voinicește între ele, uitând de adevăratul oponent, care câștigă fiindcă are un bun aliat, cunoscut pe nume de rânză moldovenească.