A devenit o trediție, ca imediat ce vine la putere o nouă formațiune politică, să anunțe că cel mai important pentru ei este soluționarea problemelor mediului rural (drumuri, asigurarea cu apă, infrastructura satelor, etc.)

Mai departe, toate programele grandioase, anunțate cu mult tamtam, sunt date uitării, iar localitățile noastre cum au fost fără drumuri asfaltate, fără iluminare stradală și fără infrastructura comunală, așa și rămân în continuare. Ce-i drept, câte ceva totuși se întâmplă. În special în anul alegerilor. Democrații au construit porțiuni de drum spre primării sau spre gospodăria primarului (dacă acesta făcea parte din formațiunea respectivă!). Ce-i drept o parte din  aceste drumuri déjà s-au deteriorat, dar… asta-i altă poveste.

Cei, care fac parte din actuala guvernare merg pe calea bătătorită. Iarăși vor construe drumuri, iarăși vom ilumina străzilie din sate și iarăși vom soluționa alte multe probleme, rămase nerezolvate din trecut.  Cele patru idei de dezvoltare a satelor moldovenești, anunțate recent de Igor Dodon, au devenit, cu viteza luminii, programe de stat. Mai mult, prim-ministrul le-a prezentat deja sutelor de primari, adunați săptămâna trecută la Chișinău.

La începutul săptămânii curente și președintele, iarăși, (pentru a câta oară?) s-a referit la marile transformări care vor interveni în satele noastre. Toate bune până aici.  Satele noastre  într-adevăr au nevoie de dezvoltare, de proiecte, de infrastructură, de investiții și susținere substanțială din partea statutlui, dar  mai puțin poate, de vorbe și promisiuni, care s-au tot făcut de-a lungul anilor, fără a fi și onorate.  Ar fi bine, ca în sfârșit, de la vorbe multe să se treacă și la fapte concrete.

Ion Codreanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here