Ori de câte ori este inaugurată expoziția cu pretențioasa denumire de  “Fabricat în Moldova”, (aceasta-i a nouăsprezecea la număr), venim la Moldexpo cu speranța să descoperim ceva inedit, surprinzător și poate de o rezonanță ce ar depăși hotarele republicii.

Pentru a păstra principiul obiectivității, e cazul să specificăm, că deseori facem cunoștință cu niște exponate noi, adică într-un fel ne satisfacem curiozitatea, dar, ziceam, oricum, rămânem în așteptarea miracolului. Acest miracol nu s-a produs nici de data aceasta, deși organizatorii au reușit să adune într-un singur loc aproape 460 de întreprinderi.

Ca şi la precedentele expoziţii, de o apreciere aparte se bucură exponatele, care  fac parte din categoria produselor sectorului agricol. În pavilionul central, unde-s desfăşurate exponatele întreprinderilor agricole şi de alimentaţie, vin mai mulţi vizitatori, care în mare parte pleacă de la expoziţie cu produse autohtone de calitate.

În acest pavilion, am descoperit şi “noutatea anului”. În premieră, la această ediţie, în locul special rezervat, sunt amplasate produse agricole marcate cu semnul “eco”. Legumele, fructele, brânzeturile preparate conform cerinţelor moderne, fără utilizarea “chimiei”, se bucură de aprecierea vizitatorilor, care manifestă un interes sporit anume pentru aceste produse, care, la sigur, în viitorul apropiat vor fi preferate de tot mai mulţi consumatori, care ţin la alimentaţia sănătoasă şi înţeleg corect rostul produselor crescute şi preparate conform principiilor ecologice.

În altă ordine de idei, sugerăm cititorilor noştri, care acum, în miez de iarnă au un pic de răgaz, să viziteze această expoziţie, fiindcă aici mai poţi întâlni oameni de afaceri cu iniţiativă şi cu optimism pentru ziua de mâine, pe care cu toţii ne-o dorim să fie una favorabilă dezvoltării economice. Are rost de venit în aceste zile la MOLEXPO şi fiindcă în cadrul expoziției se va desfășura un vast program de afaceri care include forumuri, seminare și prezentări. În programul de afaceri s-au înscris 8 instituții (Serviciul Fiscal de Stat, ODIMM, CNAS, ANSA, Serviciul Vamal, ANOFM etc) care vor organiza seminare şi mese rotunde. Este una din ocaziile, când fără mare efort şi cheltuieli suplimentare pot fi completate cunoştinţele de care avem nevoie pentru continuarea afacerilor.

Şi dacă-i vorba de cunoştinţe noi, este cazul să amintim şi de participanţii expoziţiei veniţi din alte ţări, 14 la număr. Exponatele prezentate de către reprezentanţii României, Belgiei, Italiei, Rusiei, Israelului şi altor state, merită atenţia vizitatorilor, fiindcă sunt executate într-o manieră originală, fie că este vorba de domeniul agricol sau de  cel al serviciilor ce ţin de industrie. Am observat că la standurile oaspeţilor veniţi de peste hotare, deseori se leagă nişte discuţii, cu schimb de opinii, apoi şi de adrese, ca până la urmă, cine ştie, să fie iniţiate şi nişte afaceri comune, or tocmai de conlucrare eficientă şi de investiţii au nevoie antreprenorii noştri, care, s-ar putea întâmpla, să vine la expoziţia din anul viitor cu nişte realizări de performanţă, realizări, baza cărora a fost pusă anume la Moldexpo, unde are loc această primă expoziţie din anul curent.

 

Ion Codreanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here