Constatăm cu foarte mare regret că în timpul de la urmă, odată cu înscăunarea dominaţiei în stat a actualului regim politic, relaţiile dintre Republica Moldova şi România au intrat într-un con de umbră. Şi dacă dodoniştii – regizorii şi actorii acestui scenariu absolut nemeritat de populaţia din Stânga Prutului – o fac pe niznaiul, preferând să trăncănească despre o politică de bună vecinătate cu toţii şi cu toatele, apoi conducerea României, spre cinstea şi curajul ei (fiind ferm convincă, pe bună dreptate, de o susţinere populară masivă), nu prejetă să privească adevărul în faţă. Deşi el, acest adevăr, e unul durut şi nedorit de absoluta majoritate a concetăţenilor noştri.

Întru argumentarea acestot afirmaţii e suficient să facem trimitere la unele declaraţii mai recente ale Preşedintelui României, Klaus Iohannnis, care afirmă că urmăreşte cu atenţie şi preocupare situaţia din RM. „Îmi exprim speranţa ca evenimentele petrecute în ultima perioadă la Chişinău să nu ducă la schimbarea opţiunii pro-europene a conducerii Moldovei. Încurajez Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău să depăşească aceste dificultăţi şi să păstreze orientare către valorile occidentale. Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană.In ceea ce priveşte Republica Moldova, reiterez poziţia României: parcursul european este singura şi cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituţiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetăţenilor săi.

Din păcate, aşa cum am mai spus, nu suntem deloc convinşi că actualul Guvern de la Chişinau işi propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetăţenilor, proiectele cu impact la nivel local şi proiectele de interconectare strategică.

Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acţiune concretă indreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere in domenii precum justiţia, administraţia ş combaterea corupţiei de natură să asigure un parcurs democratic şi predictibilitate in plan intern şi extern.”

Şi tot în acest context. Pericolul unei opacizări a relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti e semnalat şi de către Excelenţa Sa, Daniel IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova. Daniel Ioniţă. Aflat într-o vizită în municipiul Bălţi, diplomatul român a declarat că Bucureştiul va finanţa doar proiecte concrete, la nivel local. Ambasadorul este deranjat că, în pofida investiţiilor mari ale României, conform unor sondaje de opinie, mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră Rusia unul dintre principalii investitori, deşi Moscova nu investeşte nici pe departe în bunăstarea cetăţenilor moldoveni, aşa cum face Bucureştiul. „Cel puţin o perioadă vom fi foarte atenţi cu cine vom lucra, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiari cu adevărat a acestor proiecte să fie cetăţenii Republicii Moldova. La Chişinău când ajungi, vei fi surprins chiar şi ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase, câte maşini scumpe circulă, în condiţiile în care salariul în Republica Moldova este foarte mic. Este o discrepanţă uriaşă şi cu toate aceastea de fiecare dată se cer bani dinafară.”
Recent, în cadrul unui studiu realizat de Institutul Republican Internaţional, cetăţenii moldoveni au fost întrebaţi ce cred despre statele care au investit în Republica Moldova. Aceştia au clasat pe primul loc Uniunea Europeană, cu 47 la sută, pe locul doi Rusia cu 27 la sută, pe locul trei Statele Unite ale Americii cu cinci la sută, iar România pe ultimul loc cu patru la sută. „Am venit astăzi de la Chişinău pe drumul către Soroca. La un moment dat am văzut un panou mare pe care scrie că a fost construit cu ajutorul cetăţenilor americani. Circul des prin Republica Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou că acest obiectiv a fost construit cu banii din Rusia.”
În acest context, ambasadorul Daniel Ioniţă a ţinut să reamintească şi despre cele aproape o mie de grădiniţe din Republica Moldova, renovate în ultimii ani doar cu banii oferiţi de guvernul de la Bucureşti. „Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în Republica Moldova, fără ca să primim măcar un cuvânt de mulţumire.”

Şi nu doar grădiniţe au fost renovate. Autorităţile de la Bucureşti au donat peste 190 de microbuze şcolare pentru toate raioanele Republicii Moldova.
An de an, guvernul României oferă mii de burse pentru liceeni, studenţi şi masteranzi basarabeni şi peste 1.100 de locuri gratuite în taberele de odihnă din România. În domeniul Sănătăţii, doar la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, au fost renovate 16 secţii cu bani ai cetăţenilor români, iar la Cahul a fost creat un Centru modern de Transfuzii. De asemenea, proiectul SMURD este în desfăşurare şi s-a reuşit salvarea a zeci de pacienti. În domeniul culturii, au fost renovate Sala cu Orgă şi Muzeul Naţional de Arte, iar la Cahul se reconstruieşte Teatrul Bogdan Petriceicu Haşdeu.
În final, încă un citat din spusele ambasadorului României în Republica Moldova: „Fostul ambasador al SUA ştiţi ce spune? Americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia…”

Cum vă plac toate acestea, fraţilor basarabeni?

P.S.: La recentul spectacol de gală dedicat Zilei Culturii Naţionale, de la Sala cu Orgă, clădire renovată extraordinar exclusiv cu bani oferiţi de contribuabilii români, Ministerul Culturii de la Chişinău nu a invitat niciun reprezentant al ambasadei României.

Întâmplător să fie şi acest lucru?…

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here