Conform dicționarului explicativ, rebutul este un produs care nu corespunde condițiilor de calitate stabilite prin standarde, norme interne, contracte etc. și care nu poate fi folosit conform destinației sale.
Expresia se potrivește de minune, raportată fiind la parlamentul nostru, mai precis la componența lui. Făcând abstracție de simpatiile și antipatiile politice, cugetând la rece, ne dăm seama lesne, că în acel număr de 101 deputați, o parte sunt indivizii, care au venit în legislativ pentru a-și atinge niște scopuri personale, departe de interesele societății sau ale statului.
Exemplu-i unul la suprafață și-i bine cunoscut de toată lumea. Vorba-i de acea migrație de turmă, care s-a produs în legislatura trecută a Parlamentului, când vreo 20 de inși s-au transferat dintr-o fracțiune în alta, mai precis, de la comuniști la democrați. N-au mai ținut ei cont nici de poruncile și doleanțele alegătorilor, care i-au delegat în legislativ, nici de normele etice și morale.
Unii dintre indivizii care au făcut parte din acel grup de „elită“, au fost promovați și în actualul parlament. Există acum suspiciuni rezonabile, că experiența acumulată, ei o împărtășesc cu multă mărinimie și altor colegi din legislativ, fiindcă tot mai frecvent apar semne de un nou complot. De data aceasta se vorbește despre trecerea din tabăra democraților în cea socialiștilor. Iarăși, cu ignorarea voinței alegătorilor, fără nici o remușcare de conștiință. Evident, că aceste treceri dintr-o formațiune în alta nu se fac pur și simplu. Migranții sunt răsplătiți generos, fiindcă datorită lor în legislativ se schimbă raportul de forță: unii își fortifică pozițiile, alții, dimpotrivă, rămân în minoritate. Dar asta-i deranjează cel mai puțin pe așa numiții deputați.
…De unde apar asemenea indivizi și cum poate fi stăvilit acest fenomen mai rar întâlnit în legislativele altor state, unde cel de nu mai împărtășește valorile partidului, pur și simplu depune mandatul de deputat. Nu știu din ce considerente lipsește această prevedere în legislația noastră și nu știu, când și dacă va exista o asemenea normă legală, de care, evident, că este nevoie.
Dar fiindcă legislativul nostru este departe de a fi receptiv la corectarea gafelor și la eliminarea rebutului, ar fi corect, cred, să intervină Măria sa alegătorul. Pe cale legală, oamenii au dreptul și posibilitatea, să ceară rechemarea celor, care n-au îndreptățit așteptările și nu-și onorează promisiunile făcute. Căci, dacă-i să vorbim la direct, oare nu prin votul celor mulți au fost instalați în fotolii de deputați, indivizii despre care e vorba?