Din toate guvernările, care s-au perindat la putere de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, doar în primele câteva luni am avut parte de o conducere, care a încercat să întreprindă acţiuni practice de protecţie a intereselor populaţiei şi de consolidare a începuturilor democratice. În rest, cei de se instalau la volanul puterii, n-aveau altă grijă decât cea de „a face parte dreaptă” apropiaţilor şi de atinge nişte scopuri personale, departe de soluţionarea problemelor stringente ale populaţiei. Cum zicea un prieteni de al meu, „toţi au fost buni, pentru… dânşii”.

Aşa a fost. Din această cauză s-a şi pornit sărăcia şi exodul masiv peste hotare, acel exod, care a pustiit satele şi a contribuit şi mai mult la dezmăţul din ultima perioadă de timp, al cărui martori am fost şi despre care urmează să aflăm încă multe.

Zic, nu s-au prea obosit cei din guvernările anterioare să facă bine ţării şi oamenilor. Dar, cel puţin, i-a ajuns capul să menţină un oarecare echilibru, adică să nu „întreacă măsura”  la furat şi amăgit.

Linia roşie a fost călcată flagrant, brutal şi intenţionat  în ultima perioadă de timp, când această bucată de pământ a fost guvernată de către cei numiţi gaşca lui Plahotniuc. Mă refer, în primul rând la acea faimoasă fraudă, care se numeşte furtul secolului şi prin care cetăţenii acestei ţări au fost deposedaţi de cel puţin un miliard de euro. S-a procedat cinic şi sfidător. Doar numai unor indivizi absolut indiferenţi la nevoile poporului, le-ar fi venit în cap o asemenea ilegalitate.

Şi fiindcă le-a mers cu această „şmecherie”, în continuare s-a procedat la altele, tot de amploare. Cât face numai anularea votului locuitorilor capitalei! Unde s-a mai întâmplat ca voinţa majorităţii să fie călcată în picioare atât de abuziv şi fără nici un temei. Perzând simţul realităţii, contrar unor elementare reguli, de care trebuie să ţină cont orice guvernare, cei de la conducerea partidului democrat, au folosit întregul sistem judiciar pentru a fonda un întreg sistem de reprimare şi pentru a declanşa o adevărată vânătoare de… primari, atrăgând, prin şantaj, de partea  sa sute de administratori din localităţile rurale.

…A trecut o săptămână de când democraţii au plecat de la putere. Sistemul, deşi ajustat şi susţinut de mai multă lume, s-a prăbuşit. Evident că au mai rămas în administraţii mulţi înflăcăraţi susţinători a lui Plahotniuc. Aceştea se deghizează şi o fac pe adepţii reformelor.

Dar asistăm acum şi la o altă scenă a actului final: pocăinţa demnitarilor şi trecerea lor masivă în rândul susţinătorilor noii puteri. Este cam dezgustătoare această procedură. Dezgustătoare, fiindcă nu este sinceră. Mă duce ea la gândul, că administratorii şi funcţionarii noştri de înalt rang, în mare parte nu prea au verticalitate. Uşor de tot ei trec şi se acomodează la rigorile impuse de orice guvernare, şi acum, contrar voinţei,  jură credinţă noii puteri numai ca să le fie bine în continuare. N-ar fi oare corect, ca aceştea să mai plece de la funcţii, iar structurile de stat să fie conduse în sfârşit de buni specialişti şi oameni cu demnitate? De către cei, care n-ar permite nimănui să treacă peste linia roşie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here