Am tot vorbit de repetate ori pe paginile gazetei noastre despre repartizarea incorectă a mijloacelor bugetului public. În timp ce unii pensionari, care au muncit din greu zeci de ani, duc acum un trai mizerabil numărând leuții de la lună la lună, unii dintre funcționarii angajați în sistemul de stat, , fără prea mare efort sau aport la prosperarea economiei țării, sunt remunerați cu zeci de mii de lei lunar.

Mai recent, dintr-o investigație a colegilor nostri de la TV8, s-a descoperit că funcția de demnitar de stat poate aduce venituri nu de zeci, dar și de sute de mii de lei, uneori ajungând și la milioane.

Astfel, un secretar al Ministerului Finanțelor, în anul trecut a câștigat la locul de muncă 1 milion 300 de mii de lei(!).  Peste 600.000 de lei este salariul pentru funcție, iar alții peste 700.000 de lei sunt venituri din reprezentarea statului în consiliile de administrație ale unor întreprinderi de stat.

Un alt secretar de stat de la același minister, este și el membru în consiliile de administrație a cinci companii de stat și în anul 2023, din prezența în consilii, a avut câștiguri de 229.000 de lei. O altă sumă de 573.000 de lei i-a obținut din salariul de secretar de stat.

Și un angajat, al Agenției Proprietății Publice, ridică anual sute de mii de lei din indemnizații. În ultimii trei ani, calitatea de membru în Consilii de administrație i-a adus în conturi aproape 700.000 de lei. Anul trecut, spre exemplu, angajatul, fiind într-o funcție modestă la APP, a câștigat peste 500.000 de lei – jumătate din bani sunt din activitatea de reprezentare în cinci întreprinderi de stat și jumătate reprezintă salariu de la APP.

Șirul exemplelor din această categorie poate fi continuat, fiindcă  în prezent sunt înregistrate peste 150 de întreprinderi cu capital majoritar de stat. Toate  aceste întreprinderi au consilii de administrare. Din componența lor fac parte sute de angajați din structurile de stat (ministere și agenții), care, precum ne-am convins, beneficiază de remunerări solide. În scopul respective se cheltuie sute de milioane de lei, bani plătiți doar pentru  prezența la întruniri și formularea de sfaturi, care nu obligă la nimic.

Sincer vorbind, am tot încercat, dar nicidecum nu mi-a reușit să aflu cine-i autorul acestei „minunate” idei de creare a consiliilor administrative pe lângă întreprinderile statului, care-i randamentul funcționării acestor structuri, dar știu la sigur, că mare folos ele n-aduc. Deseori în componența consiliilor nimeresc oameni de întâmplare, care idee n-au de profilul de activitate al întreprindeii, dar primesc regulat remunerarea, care li se cuvine, conform unor hotărâri oficializate la nivel de stat.

Cât va dura această risipă de bani publici și cine va îndrăzni, până la urmă, să intervină pentru a curma „huzureala” celor aleși, pe contul celor mulți?

Constantin Rotaru 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here