Discuția despre necesitatea trecerii agriculturii la producerea de culturi cu valoare înaltă, durează în societatea noastră de ani buni în timp, dar carul încet de tot se mișcă din loc. Continuăm să punem accentul pe cultivarea grâului, porumbului, rapiței și florei soarelui. În anii mai reușiți din punct de vedere al agriculturii, aceste culturi îi scoteau din nevoi pe agricultori, dar de la o vreme, (odată cu seceta tot mai frecventă și prețurile de achiziții tot mai scăzute) efortul și cheltuielile producătorilor deseori nu sunt recuperate nici pe departe.

Doi antreprenori din Cremenciug, Soroca, Valentin Costețchi și Igor Tcaci au pus punct practicii de altă dată. Constituind o gospodărie comună, ei au pornit pe calea producerii pomușoarelor, acelor pomușoare, crescute în satele noastre în fundul grădinii, mai mult din curiozitate și din plăcere. S-a dovedit, însă, că cultivate pe suprafețe mai mari, coacăzul, agrișul, zmeurul generează venituri pe potriva efortului depus. Anume din aceste considerente, dar și în urma studierii experienței fermierilor din țările învecinate și a pieței de desfacere, fondatorii Gospodăriei Țărănești „Costețchi Valentin Mihail” au decis să fondeze o plantație de coacăz de tocmai 62 de hectare, cea mai mare în Moldova, ca suprafață.

Decizia s-a dovedit a fi de bună perspectivă.  Puieții  deviruzați, procurați de la o firmă specializată din Polonia,  fiind plantați și îngrijiți conform rigorilor tehnologiei și cu irigare capilară, s-au dezvoltat de minune și doar la doi ani, a apărut prima roadă.

Odată cu declanșarea sezonului de recoltare, a fost semnalată și prima problemă de proporții: lipsa brațelor de muncă și cheltuielile enorme pentru recoltarea manuală. Zilnic, o culegătoare, care strânge în jur de 70-90 kg de pomușoare este remunerată cu 600-700 de lei. Având în vedere suprafața și volumul mare de lucru, întreprinderea, până la urmă s-a ales cu venituri sub nivelul așteptărilor. Procurarea unei combine specializate (vorba-i de fapt de un tractor cu dispozitiv bazat pe vibrație și un transportor special cu bandă rulantă), a soluționat problema și, începând cu anul curent, cheltuielile pentru cules au fost reduse aproximativ de zece ori, evident, s-a micșorat și timpul de recoltare, iar productivitatea muncii a crescut de câteva ori.

Tocmai aici a apărut și cea de a doua problemă: păstrarea producției, fiindcă pomușoarele  nu pot fi comercializate în volume mari în termen restrâns. Soluția a fost  identificată prin construcția unui centru de procesare. Complexul modern, care deja este parțial în funcțiune, dispune de rampe de descărcare, platforme pentru stocarea mărfii, camere cu atmosferă controlată de răcire și înghețare în scop de păstrare a recoltei o perioadă mai îndelungată de timp. În viitorul apropiat, complexul va găzdui și câteva secții de procesare și preparare din pomușoare a gemurilor și dulcețurilor solicitate mult pe piața locală și peste hotare.

Evident, că construcția complexului, ca de altfel și procurarea tehnicii pentru îngrijirea plantațiilor, a combinei pentru recoltare, a stațiilor de pompare precum și construcția lacurilor de acumulare a apei pentru irigare, a necesitat investiții masive. Doar cu propriile mijloace financiare   ar fi fost imposibilă crearea acestei infrastructuri. Pe parcurs, precum a precizat Valentin Costețchi, unul din cei doi conducători ai gospodăriei, întreprinderea a avut un sprijin constant prin subvenții din partea statului și ajutor de la proiecte precum Proiectul de competitivitate și reziliență rurală finanța de USAID.

Prin suportul reprezentanților acestui proiect și a Asociației „Pomușoarele Moldovei” la Cremenciug, acum câteva zile, s-a aflat un grup de agricultori interesați de cultivarea culturilor agricole cu valoare înaltă. Deplasarea a avut scopul concret: să demonstreze prin exemplul real, că există premise și posibilități de creștere a culturilor cu valoare adăugată.  Urmează, deci, ca și alți fermieri cu inițiativă, inspirați de gospodarii de la Cremenciug, să pornească pe calea transformării agriculturii tradiționale în afacere modernă cu venituri meritate, pe potriva necesităților și a muncii depuse.

Constantin Rotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here