În permanenta confruntare cu problemele mereu actuale ale existenței noastre, nu prea atragem atenție unor categorii filozofice, care de altfel, determină prezentul și viitorul nostru. Despre democrație, spre exemplu, ne amintim atunci, când nimerim într-o situație, în care numai dreptate nu ni se face, iar mulți dintre concetățenii noștri, cu prima ocazie, dau toată vina pe debandada din sistemul economic și social, anume pe dominația, precum cred ei, a democrației în țara noastră.

De fapt, adevărata democrație n-are nimic comun cu realitatea noastră și cu  comportamentul arogant și deseori sfidător, al celor investiți cu funcții de luare de decizii. Democrația nu însemnă altceva, decât respectarea legii de către toți membrii societății, indiferent de funcții, stare socială sau nivel de cunoștințe. În statele, unde într-adevăr sunt respectate principiile și valorile democratice, unde legea se află în capul mesei, cetățeanul, indiferent de cine este el, are drepturi reale și este ocrotit de lege. Și noi tindem spre această adevărată democrație, dar, precum ne demonstrează viața reală, suntem încă departe de constatările expuse în precedenta propoziție.

Fiecare dintre noi s-a ciocnit cu debandada din sistemul de dirijare a economiei, fiscal, cel al ocrotirii sănătății, comunal, administrativ, de instruire și alte domenii ale existenței noastre. Greu de tot conștientizează cei investiți cu funcții de decizie, că, de fapt, sunt și ei cetățeni de rând, și că prima și cea mai importantă obligațiune a lor este cea de respectare a prevederilor legale și a funcțiilor de serviciu. Constatarea se referă, de altfel și la cei din sistemul de drept. Aceștia, răsfățați de miraculosul sentiment al puterii, aflați în ipostaza atothotărâtorului, chiar și-au imaginat că sunt atotputernici și nu vor nici de cum să cedeze unor reguli elementare de reformare.

Ne aflăm acum în perioada de testare a posibilităților actualei guvernării în materie de schimbare spre bine a situației în domeniul juridic.  Dacă celor de au inițiat transformările din justiție le reușește, atunci, la sigur, reformarea are sorți de izbândă și în alte domenii. S-ar putea întâmpla atunci, ca treptat să se schimbe și percepția societății despre democrație, adică să nu mai vorbim despre ea ca despre cauza celor rele de pe această bucată de pământ.

Constantin Rotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here