Cineva dintre cititorii noștri, într-o intervenție telefonică, ne-a reproșat că formulăm prea multe critici la adresa guvernului. Obiecția-i una poate obiectivă, doar că ținem să menționăm poziția redacției: nu ne-am pus nici odată scopul să lăudăm o guvernare sau alta. Aplauzele-s binevenite numai atunci, când lucrurile merg strună. Noi, deocamdată, nu prea avem cu ce ne lăuda.

Același cititor, ne sugerează să ne referim mai la concret la acțiunile și faptele guvernării și să formulăm, soluții, dacă, bineînțeles, le avem. O facem cu plăcere, fiindcă nu criticăm, doar de dragul criticii, dar vrem ca lucrurile, în special în agricultură, să pornească, în sfârșit, pe calea corectă.

În acest sens, mai confirmăm odată în plus că economia noastră se bazează pe agricultură și industria de procesare, care se află acum într-o situație precară, iar refuzul prim-ministrului de a stabili un dialog direct cu reprezentanții agricultorilor pentru a identifica soluții de rezolvare a problemei, este de neînțeles și, evident nu are nici o îndreptățire.

Nu suntem de acord nici cu politica guvernului în domeniul de combatere a sărăciei. Creșterea salariilor, despre care se tot vorbește și la care se recurge periodic, nu este cel mai eficient mijloc de ieșire din impas. Majorarea prețurilor de către cei cu interes se face mult mai operativ și în proporții mai mari, astfel că adausurile la salarii, pensii și îndemnizații se reduc, practic, la zero, inflația continuând să crească în mod vertiginos. Din aceste considerente, ar fi normal ca preocuparea de bază a guvernului la moment să fie canalizată spre diminuarea fenomenelor inflaționiste. În acest sens, guvernul nu întreprinde aproape nimic și pari-se că nici nu are un program concret de acțiuni, deși ele se utilizează în toată lumea.

Deseori ne pronunțăm dezacordul și cu o altă problemă, care tot așteaptă soluționare. Vorba-i despre dezrădăcinarea corupției. Se tot vorbește la diferite nivele despre acest flagel, chiar se mai întreprind și unele acțiuni, dar, precum se constată, ele-s mai mult de ochii lumii. Cum altfel poate fi explicat faptul, că de ani de zile se tot amână pedeapsa pentru ”furtul secolului”, (cel de sustragere a miliardelor din bănci), iar judecătorii, care i-au oferit șansa inculpațului să refugieze peste hotare și apoi au tergiversat ani buni examinarea dosarului “Șor”, se află acum la “odihna binemeritată”, beneficiind și de pensii  “de merit”.

Ar fi multe de spus și despre politica de cadre departe de a fi înțeleaptă promovată de guvern, despre birocratismul excesiv și aparatul enorm de umflat de funcționari și controlori, despre concurența, care-i departe de a fi loială, despre…

Toate aceste și alte lacune în activitatea guvernului sunt evidente și nu fac altceva decât să conducă la acumularea nemulțumirii în societate, acea nemulțumire, care-i folosită de către cei, care mai tânjesc după trecutul lor „glorios”.

Constantin Rotaru

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here