Ultimii ani au fost pentru satul Sireți, raionul Strășeni, ani de dezvoltare ascendentă, fiind valorificate diverse proiecte de amploare cu implicarea activă a comunității. Tema o dezvoltăm în cadrul interviului cu primarul de Sireți, doctorandul în științe administrative Leonid Boaghi.

 

Ce au însemnat pentru satul Sireți anii activității Dumneavoastră în calitate de primar în primii ani de mandat, cum îmbinați teoria cu practica pentru o dezvoltare durabilă a satului, de fortificare a autonomiei locale?

Leonid BOAGHI: Pentru satul Sireți, pentru administrația publică locală, dar, în special, pentru comunitatea locală, rezultatele din primii ani de mandat, 2019 – 2023, au fost și sunt în continuare buni, în această perioadă în satul Sireți fiind implementate  mai multe proiecte și aduse mai multe investiții, inclusiv și cu suportul comunității, locuitorilor și, desigur, partenerilor de dezvoltare. Am reușit performanța să aducem peste 40 milioane de lei investiții în infrastructură și servicii doar în acești trei ani. Am reușit să dezvoltăm o serie de proiecte cu partenerii externi, cu locuitorii și foarte multe activități am reușit să realizăm cu diaspora noastră. Anul 2022 îl putem lesne declara anul șantierelor în satul Sireți, fiind deschise 5 șantiere mari, realizate și alte inițiative mai mici. Astfel, am reușit să dăm start lucrărilor la următoarele obiective;

–  construcția drumului care leagă satul Sireți de traseul M5, prin construcția a 2,8 km de drum în cadrul Proiectului Transfrontalier România-Moldova 2014-2020 „Development Of  Infrastructure-Engine Of Socio-Economic Cooperation In The Tulucești Commune, Galati Country And Sireți Commune, Straseni District”: 1HARD/3.1/86, finanțat de Uniunea Europeană. Suma totală a proiectului cu constituție – circa 31 milioane lei;

–  construcția drumului pe strada Alexandru cel Bun, circa 0,9 kilometri în variantă de beton cu suportul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, suma totală a proiectului fiind de 3,6 milioane lei;

–  construcția stadionului școlar de la Liceul Teoretic Sireți cu suportul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, IP Liceul Teoretic Sireți și Consiliului Raional Strășeni, suma totală a proiectului fiind de 3,7 milioane lei;

–  construcția unui parc fotovoltaic de 20 kw și extinderea  iluminatului public din localitate cu suportul Agenției pentru Eficiența Energetică și a Consiliului Raional Strășeni, suma totală a proiectului fiind de 4,3 milioane lei;

– construcția sistemului de canalizare în regiune Romașca din satul Sireți cu 1,5 kilometri cu suportul USAID Moldova în cadrul Programul Comunitatea Mea, suma totală a proiectului fiind de 2 milioane lei.

Urmează ca în curând să semnăm un contract de grant  cu USAID Moldova, la fel,  în cadrul Programul Comunitatea Mea privind un proiect inter-municipal de sporire a securității civile în satele Sireți și Roșcani (crearea posturilor de pompieri, extinderea cu hidranți supraterani și dotări pentru echipele de pompieri voluntari), cu o valoare totală a proiectului de circa 3 milioane lei. Menționăm că  avem semnat cu contract de finanțare privind extinderea sistemului de canalizare din localitate cu circa 11 km cu Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, proiect câștigat în cadrul apelului de proiecte investiționale a Programului Guvernamental „Satul European”.  Valoarea totală a proiectului este estimată la 13 milioane de lei. Avem câștigat un proiect cu suportul programului TRAC3 finanțat de UNDP Moldova, prin intermediul AO Sirețenii de Pretutindeni, proiect destinat pentru IMSP CS Sireți privind crearea unui laborator modern local de analize, proceduri și investigații și accesibil pentru beneficiarii centrului, dar și pentru refugiații din localitate. Suma grantului oferită de PNUD Moldova este de 34 000 de dolari, plus contribuția noastră și a partenerilor. Pe lângă rezultatele menționate, adăugăm și proiectul câștigat, tot în 2022, privind consolidarea capacităților de protecție civilă finanțat de Solidarity Fund PL in Moldova. Planificăm dotarea postului teritorial de pompieri și salvatori Sireți cu echipamente tehnice, diverse utilaje de lucru dar și utilități necesare echipei de pompieri, traininguri de îmbunătățire a gradului profesional de intervenții.

Cât de activ sunt implicat sătenii în realizarea proiectelor, dezvoltarea continuă a satului?

Leonid Boaghi: Acest aspect fiind foarte important. Pe lângă investițiile atrase din fonduri de stat dar și externe, continuăm și colaborarea cu locuitorii, diaspora, tineretul, seniorii, refugiații, agenții economici etc. Continuăm să diversificăm agenda culturală locală, să implicăm toți actorii comunitari în procesul de dezvoltare socio-economică locală. La fel ca în anii trecuți, am reușit cu locuitorii să mai construim câteva porțiuni de drumuri locale: strada Prieteniei (350 metri), strada Maica Teodora Jalba (400 metri) și stradela 2 Alexandru cel Bun (100 metri), suma totală a investiției fiind de circa 850 000 lei, inclusiv contribuția locuitorilor. Mai menționăm că locuitorii de pe strada Alexandru cel Bun au contribuit, la reabilitarea drumului, colectând circa 500 000 de lei pentru proiectul menționat anterior. În general, băștinașii și diaspora contribuie foarte mult la proiecte comunitare, fapt care ne bucură enorm, acest lucru crescând nu doar gradul de încredere în autoritățile locale, dar și responsabilitate socială. Datorită acestui parteneriat consolidat,   am reușit să facem față și crizei refugiaților,  urmare a războiul din Ucraina pornit de Federația Rusă.

Practica noastră demonstrează o comunicare și colaborare dintre toții actorii comunității – locuitorii/băștinașii – diaspora – agenții economici – ONG-uri – instituțiile publice – autoritățile centrale – mass-media. Este o experiența, o lecție care am învățat-o și cel mai important o vom putea aplica în situații similare în epoca imprevizibilă a globalizării. Am reușit în această perioadă să ajutăm peste  250 de refugiați cu peste 40 000 de euro donații sub formă de bunuri, alimentație, haine, produse de igienă aduse în comunitate cu suportul diasporei din Sireți și Cojușna – 2 loturi de ajutor umanitare din Spania și Italia pentru persoane social vulnerabile și refugiați.

Cum este pregătită tânăra generație pentru viitorul european, să-i spunem așa, a satului?

Leonid Boaghi:  Acest aspect este unul principial pentru primărie. Am reușit să dezvoltăm, cu suportul PNUD Moldova și Consiliul Raional Strășeni și  AO Sirețenii de Pretutindeni, două mini-proiecte în acest sens, inaugurând o Tabără de Vară în cadrul Zilelor Diasporei dar și dotarea și consolidarea Centrului de Tineret Sireți cu inventar necesar, Centrul fiind pus în funcție anul acesta. La capitolul capacități administrative și servicii publice, pe lingă instituțiile noi create (Centru de Tineret și Post de Pompieri și Salvatori Voluntari), am reușit să extindem statutul de personal, satul Sireți alegându-se cu doi viceprimari și mai mulți specialiști pe atragerea investițiilor, iar ca servicii am reușit să aplicăm la programele Agenției de Guvernare Electronică – Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (prescurtat CUPS) și e-APL și urmează de dezvoltăm aceste concepte la nivel local.

Și dacă ne referim la un fenomen complicat din zilele noastre, criza energetică, ce întreprindeți pentru depășirea impedimentelor acestei crize în sat?

          Leonid  Boaghi: Da, criza energetică dă mare bătaie de cap și la nivel central și la nivel local. Și în acest sens am elaborat un proiect privind construcția unui parc de 200 kw și dorim să extindem acest parc și mai mult. Proiectul a fost depus la mai multe instituții de finanțare și așteptăm rezultatele evaluărilor. În iulie 2022, cererea primăriei Sireți privind asistența tehnică în cadrul Prgramului „Convenția Primarilor-Est”, finanțat de Uniunea Europeană, a fost aprobată de conducerea Programului. Este un nou proiect de asistența tehnică câștigat de noi pentru construcția a încă  unui parc fotovoltaic. Suntem optimiști că vom găsi și finanțare a proiectului cu suportul partenerilor de dezvoltare.

După aceste rezultate notorii, ce vă doriți pentru anul viitor?

Leonid Boaghi: Ne dorim pentru anul care vine un proces de descentralizare mai complex și mai real, sperăm să aducem mai multe investiții în teritoriu atât ca administrație locală cât și prin intermediul altor mecanisme, precum grupul de acțiune locală, dar și prin cooperarea/parteneriate cu autoritățile locale din regiune, cetățenii, instituțiile de învățământ, de sănătate, centrul de tineret și societatea civilă, în ansamblu. Avem, de asemenea, depuse cereri de finanțare și la alte instituții, astfel, sperăm că reușim să realizăm mai multe proiecte, servicii noi pentru cetățeni și să creștem calitatea vieții. Implicarea  locuitorilor, diasporei, tineretului este un model de cooperare reciprocă, de sensibilizare a locuitorilor și, cel mai important, responsabilizare față de procesul de guvernare locală, protecție a mediului și patrimoniului local. Considerăm că prin aceste mecanisme de implicare, locuitorii vor deveni mai responsabili, mai conștienți că ceea ce se face este spre binele lor și a copiilor.

Interviu realizat de Ion AXENTI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here