Mai suntem încă sub impresia scrutinului din duminica trecută. Rezultatele alegerilor constituie tema dominantă pentru noi, trăitorii acestui meleag.   Evident, că pe parcurs, vom avea posibilitatea și prilejul să revenim de repetate ori la acest subiect. Azi, ași vrea să mă refer la doar câteva momente, care, la părerea mea  au schimbat mult peisajul politic de la noi.

Vorba-i în primul rând, de atitudinea oamenilor față de fenomenul alegerilor. Raționamentul și responsabilitatea, ca nuanțe distinctive s-au făcut observate în atitudinea multor săteni, care n-au mai dorit să fie folosiți ca altă dată de către așa zișii politicieni. Deși mulți dintre cei cu promisiuni și vorbe mieroase au cutreierat localitățile noastre, sătenii nu s-au lăsat ademeniți și, în majoritate, au făcut alegerea corectă. Anume în urma acestei atitudini,  o sumedenie de partide și partiduțe s-au ales, până la urmă, cu o jumătate sau un procent două din voturi. Cred, nu mai are rost să comentăm aceste rezultate. Odată și odată pretinșii politicieni din fruntea acestor partide ar trebui să înțeleagă că nu chiar fiecăruia îi este dat să se ocupe de politică, mai ales că mai sunt și alte multe îndeletniciri, care le-ar putea aduce o oarecare satisfacție în locul gustului amar al ignorării din partea alegătorilor.

De atitudinea și schimbarea viziunilor alegătorilor ține și un alt aspect, cel de participare la scrutin. Să ne amintim cum la alegerile trecute cei din regiunea de nord și din autonomia găgăuză votau în mod exemplar, în proporție de până la 90 la sută pentru preferata lor culoare roșie. De data aceasta, numărul votanților a fost de zeci de procente mai mic. Explicația-i la suprafață. Locuitorii din localitățile din nordul și sudul republicii nu mai doresc să-i susțină pe cei, care le-au tot promis marea și sarea și i-au tot dus cu zăhărelul. Acești potențiali alegători și-au exprimat dezacordul cu socialiștii și comuniștii într-un mod original: ei, pur și simplu, nu s-au prezentat la urnele de vot. Această categorie de alegători s-a dovedit a fi una mult prea numeroasă, astfel că blocul, care era sigur de victorie, să sufere o înfrângere zdrobitoare.

Ar fi incomplet acest editorial dacă nu ne vom referi și la cei care au obținut o majoritate confortabilă în legislativ. Cred că toți alegătorii, chiar și cei care nu s-au prezentat la urne sau au votat pentru alte partide, ar saluta renunțarea  noilor deputați la practica de altă dată, de a folosi ipostaza de legiuitor în scopuri personale sau pentru promovarea intereselor de grup. Ar fi bine, ca ipostaza de reprezentanți ai poporului să fie utilizată de ei la direct, pentru binele oamenilor, fiindcă, în majoritate, alegătorii de azi nu mai sunt cei de altă dată. Ei, precum au demonstrat rezultatele recentului scrutin, sunt în stare să aleagă neghina din grâu și să să-i sancționeze dur pe cei, care-s departe de adevăratul interes național.

Constantin Rotaru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here