De la fondarea Republicii Moldova, iar mai precis la numai 2-3 ani de la prima Mare Adunare Națională, pe această bucată de pământ s-au pornit niște procese politice și sociale inexplicabile, care au degradat în scurt timp în trădarea intereselor naționale, adevărații patrioți fiind înlăturați de la putere. A urmat acapararea puterii, folosite de diferite clanuri în scop de îmbogățire, de promovare a intereselor de grup și a celor dictate de statul, care finanța aceste procese dubioase. Mai târziu, la masa puterii au ajuns și oligarhii, care, precum cunoaștem, numai de interesul statului nu au avut grijă.
Astfel, după scurgerea a 30 de ani de independență, ne-am pomenit cu o construcție statală, atât de șubredă, încât, dacă recurgem la comparația cu casa ridicată pe nisip, riscăm să ne pomenim cu pereții surpați și tavanul prăbușit asupra mulțimii.
Este poate prea dură această comparație, iar previziunea-i prea sumbră, dar cum altfel, poate fi explicată starea de lucruri pe care o atestăm astăzi în aspect politic, social și economic. În ce țară civilizată mai poate avea loc fenomenul promovării, de către parlament, deci la nivel național, a intereselor altui stat, care menține pe teritoriul nostru trupe de ocupație, în detrimentul intereselor naționale și unde s-a mai văzut, ca reprezentanții mafioților care au sustras un miliard de euro din bănci, să fie nu judecați, dar promovați în structurile de conducere? Cum poate fi explicat fenomenul prieteniei între procurorul general și individul, care figurează în mai bine de zece dosare de urmărire penală? În ce altă țară europeană „dreptatea” în instanță de regulă, este obținută de cel care are mai mulți bani? Și dacă ne tot referim la structurile de stat, să ne mai întrebăm, de ce Consiliul Concurenței și Agenția de Reglementare în Energetică, care sunt create pentru supravegherea activității întreprinderilor și formarea corectă a prețurilor, nu-și exercită atribuțiile, ba din contra, susțin și acceptă debandada prețurilor în domeniul de comercializare a produselor petroliere? Unde s-a mai văzut, ca o astfel de structură, cum este Comisia Electorală Centrală, care ar trebui să aibă grijă pentru buna organizare a alegerilor, deci și pentru participarea la scrutin a unui număr cât mai mare de alegători, îngrădește accesul acestora la procedură, prin reducerea numărului de secții de vot în străinătate?
Acestea-s doar câteva exemple, mai sugestive, care demonstrează adevărata stare de lucruri la nivel de stat, unde, în capul mesei se află corupția și minciuna. Anume din cauza intereselor de grup, dictate de politicieni compromiși, sute și mii de concetățeni de ai noștri, agenți economici, tineri fermieri, intelectuali suferă mult din cauza nedreptăților în aspect social și economic, a creșterii nejustificate a prețurilor și a abuzurilor numeroaselor organisme de control din partea statului. Oamenii sunt umiliți, neprotejați, n-au nici o siguranță în ziua de mâine. Din această cauză mii de moldoveni i-au calea pribegiei, iar cei rămași, în majoritate (mă refer aici în special la populația de la sate) duc o viață sub nivelul existenței.
Poate fi oare pus capăt nedreptăților și mizeriei? Există oare șansa să avem și noi un stat cu un nivel de trai, precum îl au locuitorii majorității țărilor europene? Putem scăpa de hoții și corupție la nivel de stat? Răspunsu-i univoc, iar șansa-i reală. Prin votul din 11 iulie, urmează să-i promovăm la putere pe cei, care ne-au demonstrat că le pasă de interesul național. Altă cale spre un stat de drept și o viață decentă, pur și simplu, nu există.
Constantin Rotaru