Dornici de comunicare, pomicultorii din toate regiunile, (aproximativ 400 la număr) au răspuns cu plăcere invitației de participare la Ziua Fructelor, care a avut loc în livada întreprinderii “Elit Fruct” aflată în imediata apropiere de satul Coșernița, Criuleni.  La cea de-a III-a ediție a Expoziției Specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură, organizată de Asociația Moldova Fruct, au participat 47 de companii de profil, care au prezentat  vizitatorilor tehnologii moderne de producere, de depozitare, ambalare și produse fitosanitare de ultimă generație. 

 

Gazda, compania „Elit Fruct”, a avut grijă să prezinte oaspeților din realizările pe care le înscrie pe parcursul anilor, să împărtășească din experiența acumulată în producerea și comercializarea fructelor. Denumirea întreprinderi coincide întru totul cu faptele ei reale, de acest adevăr convingându-se și participanții evenimentului în urma vizitei în livadă și în halele de procesare, dotate cu cel mai performant utilaj. De altfel, la performanțele acestei întreprinderi de frunte, s-a referit în alocuțiunea de inaugurare a expoziției și președintele „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi.
 “Am avut aici întruniri cu diferiți oaspeți din străinătate care au rămas impresionați de organizarea din cadrul întreprinderii și de modelul în sine. Noi cu toții suntem conștienți că doar prin modernizarea continuă a tehnologiilor de producere, de depozitare, de ambalare vom putea face față cerințelor tot mai riguroase ale consumatorilor de fructe proaspete pe piața locală și cea internațională. Anul acesta ne-a demonstrat că numai atunci când punem la dispoziția consumatorilor marfă bună, suntem apreciați așa cum se cuvine”, a constatat dl Gorincioi, exprimându-și încrederea că expoziția va fi de utilitate practică pentru ramura de bază a agriculturii moldovenești.
“Cele 47 de companii expozante ne stau la dispoziție, oferindu-ne soluții inovatoare pentru un șir de probleme cu care ne confruntăm noi, producătorii. Care sunt soiurile de perspectivă, unde găsim material săditor și cum înființăm o plantație modernă, cum o dotăm cu tehnică și alte echipamente necesare – sunt subiectele care îi interesează pe producătorii noștri și sperăm că vom afla răspunsul. Și că fiecare din cei peste 400 de specialiști și conducători de întreprinderi care fac cunoștință cu standurile expoziționale vor pleca acasă cu idei și parteneri noi și de ce nu? – cu contracte de lungă durată pentru a conculcra cu cei prezenți aici merelor”.

În completarea celor spuse de Președintele Moldova Fruct, participanții la expoziție au invitat oaspeții la câteva lansări importante pe piața inputurilor, dar și noi servicii. Printre acestea menționăm compania ADAMA, Advice&Consulting, Bayer, Corteva, Comsales Ecolux și altele.

Unul din cei mai mari distribuitori, precum este  BIOPROTECT, a prezentat noile servicii disponibile fermierilor și inputuri adaptate cerințelor pieței. Vorba-i de o consultanţă competentă şi profesionistă asigurată de specialiştii companiei, dispuşi să ofere informaţii necesare pentru utilizarea corectă şi optimă a produselor achiziţionate. Această disponibilitate a fost confirmată și prin comunicările făcute în fața celor prezenți privind principalele tratamente de protecție în livezi în contextul restricționărilor mai multor substanțe active și importanța respectării procedurilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, prezentate de colaboratorii acestui important distribuitor de pe piața chimicalelor,, Ghenadie Ermurachi și Radu Mustață.  De menționat că în calitate de distribuitor BIOPROTECT furnizează echipamente de logistică și utilaje agricole performante provenite de la producători renumiți, care permit maximizarea eficienței și atingerea performanței în agricultură.

Plus la toate, BIOPROTECT, este unica companie, care dispune  de Laboratorul Agrochimic „Biolab Test”.Prin intermediul acestui laborator  utilat cu cel mai performant echipament, compania oferă servicii de testarea a solului, apei, materiei vegetale și cartarea agrochimică a terenurilor. Astfel, cei de conlucrează cu BIOPROTECT, pot beneficia de întregul spectru de produse și servicii necesare, astfel fiind scutiți de un efort suplimentar în activitatea de producție.

Un interes sporit au manifestat vizitatorii și de standul companiei internaționale ADAMA AGRICULTURAL SOLUȚIONS. Reprezentanța  din Moldova a acestei companiei are grijă să pună la dispoziția pomicultorilor un portofoliu vast de produse de înaltă calitate. Sergiu Panuță, reprezentantul ADAMA, avea să menționeze: “În acest an lansăm un produs nou și foarte eficient în combaterea bolii numită “făinarea mărului”Este vorba de Nimrod, cu un conținut de substanță activă buperinată. Are trei mecanisme de acțiune și a fost recent înregistrat pentru a fi utilizat pe teritoriul R. Moldova. De asemenea prezentăm și alte produse noi, de ultimă generație, Brevis, utilizate pe larg în protejarea fructelor. Iar pentru combaterea bolii “rapănul merelor” oferim horticultorilor o gamă foarte vastă de produse fitosanitare”, a mai spus dl Panuță.

Pe lângă participarea la diferită prezentări și audierea de comunicări interesante în primul rând pentru oamenii ramurii, participanții la expoziție au mai avut prilejul să fie martorii ceremoniei de înmânare de către Sergiu Croitoru, director executiv SGS,  a certificatul GLOBAL G.A.P., companiei gazdă Elit Fruct SRL pentru recolta din anul curent. Este o confirmare în plus a meritelor acestei întreprinderi din domeniul de cultivare a fructelor și , poate, o manifestare de recunoștință a frumoasei sărbători care a avu loc vinerea trecută în livada acestei gospodării de frunte.

Ion Codreanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here