Pentru savantul  Petru Iliev teza din titlu este un adevăr, care poate fi confirmat doar prin implementarea la scară mare a agriculturii ecologice care ar avea la bază o producere viguroasă de semințe de cea mai înaltă calitate. Fondarea unei Asociații Naționale de Producători de Semințe Ecologice ar fi un punct de pornire întru atingerea scopului enunțat. Aceasta-i convingerea fermă a ilustrului savant, Doctor habilitat în agricultură, care a și purces pe calea creării unei structuri naționale de producători de semințe pentru agricultura naturistă.

Evident, că în această nobilă, dar încă cu multe necunoscute inițiative, Petru Iliev susținut de mai mulți adepți ai producerii agricole naturiste, a avut nevoie de un suport din partea unui partener străin cu experiență. Susținerea au găsit-o la Directorul Institutului de Investigații Biologice în domeniul Agriculturii, din Luxemburg, Stephanie Zimmer. Conlucrarea a început printr-o vizită întreprinsă de către un grup de opt fermieri la acest institut, unde au și fost acumulate primele cunoștințe profunde din domeniul agriculturii ecologice.

Acum câteva zile, un grup de colaboratori ai Institutului și de fermieri din această țară specializați în producerea culturilor ecologice, a întreprins o vizită în Moldova. La primul popas, făcut la  EcoVilje Moldova, din Râjcova, oaspeții au făcut cunoștință cu bunele practici ale acestei întreprinderi agricole, care respectă întocmai principiile de producere ecologică în toate aspectele activității economice. La această întreprindere a avut loc și un schimb aprofundat de opinii și idei, în urma cărora s-a luat decizia de constituire a Asociației a Producătorilor de Semințe Ecologice, care, la prima etapă va fi asistată de către Institutul din Luxemburg. Buna pornire a fost susținută și de către alți cinci fermieri moldoveni, la care delegația din Luxemburg a întreprins vizite de documentare pe parcursul celor trei zile de aflare în R. Moldova.

Asociația nou fondată, urmează să se concentreze asupra implementării și respectării principiilor de producere a semințelor de legume pentru cultivarea de cartofi, roșii, castraveți și alte multe culturi crescute fără aplicarea fertilizanților artificiali, care sunt solicitate tot mai mult atât  pe piața externă și pe cea locală.

Ion Costin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here