– În acest  frumos colț al Moldovei m-am născut și mi-am trăit frumoșii ani ai copilăriei. Aruncând o privire asupra timpurilor trecute, cred că suntem cu toții în drept să ne mîndrim  cu satul în care am avut șansa de a vedea lumina zilei și marele miracol al vieţii.

Fac această  paralelă, fiindcă le consider la fel  de  importante  în  viaţa  fiecărui  om,  fiecărui  copil – o casă şi un sat –  or, anume aici  e  începutul  începuturilor. Ştiam  una: o  casă  cât de mică are nevoie de un gospodar, dar mite un sat.Cunoscând mai în de aproape toate problemele cu care se confruntă localitatea mea de baștină, am decis să-mi înaintez candidatura la funcţia de primar al localității, în așa mod să am mai multe căi și posibilități de a soluționa măcar unele probleme mai stringente. Atfel, în 2011 am câștigat primul mandat de primar.

Şi  la o depărtare de 10  ani de conducere  a  unei  localități  nu  toate  par  aşa  de  simple; ne-a fost şi  uşor, şi  greu. Dar   călăuză    mi-au  fost  cuvintele:,,Un  conducător  trebuie  să  ţină  seama  de  trei  lucruri:  mai  întâi-  că  el  conduce  oameni,  al  doilea-  că  el  conduce  după  legi,  şi  al treilea  –  că  nu  conduce  întotdeauna”

Îmi  place  mult  lucrul complicat  de  primar.  Suport și sprigin în activitatea mea este echipa de la primărie.  Suntem  un  colectiv  deja  închegat,  care se ambiţionează de-a menține în bună ordine satul de baștină, de-a asigura oamenilor bucuria de a trăi în satul Orac. Am  muncit  mult  cu  tot  colectivul     pentru  obţinerea acelor succese  pe  care  le  avem  astăzi.

Când am devenit primar  în anul 2011, primul obiectiv a fost dezvoltarea infrastructurii.Astfel, în perioada 2011-2021 ne-am concentrar eforturile la următoarele:

  • Reparația drumurilor locale
  • Extinderea și modernizarea rețelei de iluminat public
  • Reconstrucția terenului sportiv și reparatia capitala a vestiarului acestuia.
  • Amenajarea și menținerea în stare de funcționalitate a gunoiștii
  • Plantarea unui scuar în centrul satului

Din cele  propuse încă în perioada primului mandat am reușit  să realizăm mai multe lucruri bune, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii locuitorilor. Pe parcurs, am reusit să  restabilim iluminarea stradală pe tot teritoriul satului – 27 străzi. A fost reparată capital casa de cultură, care se afla în stare deplorabilă,  am amenajat stadionul, am reparat 3,5 km din drumurile principale din localitate.Totodată am pregătit proiectul pentru construcția drumului de acces ce leagă localitatea cu traseul R-34, fapt ce ar facilita accesul la traseul national atât al băştinaşilor, cât și al locuitorilor din satelor vecine. Între timp, am realizat  un schimb de experienţă  şi conlucrare cu primarii altor localităţi, inclusiv  parteneriate  cu colegii noștri de peste Prut prin   semnarea acordului  de înfrăţire cu  localităţi  din România – comuna Șura Mică, județul Sibiu, și comuna Năieni, județul Buzău. Ca rezultat, atât din surse proprii, dar și datorită mijloacelor financiare oferite de  comuna Şura Mică, au fost  renovați  2,2 km de apeduct,  permițându-ne să alimentăm cu apă  doua străzi ale satului, unde era un deficit mare de apă și   de care  beneficiază  şi grădinţa, gimnaziul şi  , Oficiul Medicilor de familie.Și în prezent în sat este în proces de construcţie sistemul centralizat de aprovizionare cu apă, la care vor fi conectaţi noi beneficiari.

În continuarea relatării mele – unele opinii vizavi de reformele în sistemul administrativ.  Personal, sunt convins că administrația publică locală trebuie sa fie mai aproape de cetateni. Or, micșorând numarul de primării, vom avea un efect invers: populatia azi în mare parte este în etate, ceea ce  va crea imposibilitatea acesteia de a beneficia de serviciile  APL . Consolidarea primăriilor va fi benefică doar atunci când  toate structurile, infrasturctura vor fi dezvoltate la un nivel înalt, ceea ce acum lasă de dorit. Pe când, concentrând primăriile doar în unele localitați,se va dezvolta inegalitatea între localități: satele cu populație mai mare vor beneficia de surse finaciare mai mari, iar satele mici vor rămânea în umbră.

Pe viitor îmi văd satul  ca o localitate dezvoltată în care să se întoarcă toți cetățenii care au plecat în căutarea unui trai mai bun. Dar pentru aceasta trebuie să  muncim în continuare – să asigurom buna funcţionare a gimnaziului, a grădiniței, să avem drumuri bune, fiecare casă să aibă apă  potabilă șii canalizare  centralizată.  Și – principalul – de soluționat problema cu locurile de muncă pentru locuitorii satului. Vom insista  la atragerea investitiilor  în domeniile adecvate afacerilor din localitate, încurajând micii producatori (apicultori, viticultori, GT, Intreprinderi Individuale) sa-și extinda afacerile pentru ca ei să poată crea locuri de muncă pentru cetățeni, să devină profitabile.

Şi atunci, suntem siguri, localitatea noastră va devein şi mai frumoasă, şi mai prosperă.

Consemnare: Ilie FRUNZĂ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here