Nu cred că s-ar găsi cineva dintre politicieni sau experți în materie să conteste faptul că majoritatea populației de pe acest meleag nu și-ar dori să aibă o conducere la nivel de stat de oameni înțelepți, responsabili, lipsiți de meteahna corupției și minciunii. Alegerile prezidențiale au demonstrat acest adevăr incontestabil.

Rămâne ca și scrutinul anticipatelor parlamentare să evolueze după același scenariu. Este absolut logic și necesar ca forțele politice care au detronat aventurierul, să se unească și să repete procedura în alegerile parlamentare.

Or, tocmai din acest moment pe scena politică, iar mai precis, pe eșantionul de centru-dreapta se întâmplă niște lucruri, care n-au nici explicație și nici îndreptățire. Unul dintre partidele, cu pretenții de cel mai influent și mai puternic, proclamă că va evolua în scrutin de sine stătător, alt partid se năpustește cu critici asupra foștilor colegi de alianță, cei de a treilea, purtătorii ideii de reântregire a țării, nici de cum nu pot să găsească limbaj comun pentru a fonda o alianță și se vor prezenta la alegeri, probabil, dispersați și neputincioși.

Așadar, nimic nou pe scena noastră politică din preajma alegerilor parlamentare. Fenomenul dezbinării de dreapta a dominat la toate scrutinele republicane desfășurate în perioada idependenței. După alegeri mulți pretendenți la deputăție, rămân în afara legislativului, fiindcă acumulează un procent-două și, evident nu trec pragul fixat. Voturile acestor participanți la  scrutin find împărțite proporțional, pleacă la câștigători. O bună parte din aceste voturi ajung la cei de stânga, care reprezintă interesele rușilor sau la cei care recurg la coruperea alegătorilor. Aceștia, de regulă, pornesc în competiție, fiind uniți și deși-s mai puțini la număr, obțin rezultatul scontat.  Astfel, ne pomenim în parlament cu o majoritate de deputați corupți, care-s departe de interesul național și „activează” pe parcurs, având în față doar grija pentru propria prosperare.

Așa a fost, iar acum există probabilitatea ca scenariul să fie reluat și astfel să ne pomenim în viitorul legislativ cu aceleși personaje cunoscute pe care nu vor nici să le audă și nici să le mai privească majoritatea locuitorilor de la sate și orașe. Tocmai din aceste considerente, din partea celor care au misiunea de a  mobiliza societatea se cere o reevaluare a situației cu excluderea ambițiilor, o apreciere reală a posibilităților și o manifestare a responsabilității sporite.

Constantin Rotaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here