Preocupările legate direct de agravarea situației în agricultură din cauza schimbărilor climatice, au devenit o prioritate pentru savanții de la „Porumbeni”.
De altfel, elaborarea hibrizilor de porumb mai rezistenți la secetă decât soiurile tradiționale, a figurat permanent în agenda acestei instituții științifice prestigioase, fapt remarcat de fermierii, care au observat că în condițiile anului curent anume hibrizii „Porumbeni -458”, “Porumbeni-461” și “Porumbeni-383” au demonstrat o rezistență și repectiv o productivitate relativ mai mare în condițiile de arșiță și de deficit de umiditate.
În contextul marilor îngrijorări cauzate de seceta aridă, care a influențat mult asupra producției de culturi cereliere, inclusiv și a porumbului, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” a convocat o Conferință Științifico-Practică la nivel internațional cu genericul „Realizări științifice în ameliorare și tehnologii inovative la culturile cerealiere în contextul schimbărilor climatice”.
Directorul instituției, Anatolie Spivacenco a menționat în desciderea acestui for al savanților, care s-a desfășurat on-line, că obținerea producției înalte depinde în mare măsură de trei factori: 1. Particularitățile genetice ale hibridului, 2. Calitatea semințelor, 3. Utilizarea tehnologiilor performante de cultivare. Programul de ameliorare de porumb, realizat de Institutul de Fitotehnie Porunbeni, precum a menționat directorul Institutului, se bazează anume pe sintetizarea, evaluarea, identificarea și reproducerea materialului genetic cu proprietăți ameliorative performante, pe crearea evaluarea și selectarea liniilor consangvinizate cu capacitate de combinare , precum și pe crearea hibrizilor de porumb cu diferită perioadă de maturitate, destinați pentru cultivare atât în zonele tradiționale, cât și în regiunile cu resurse termice limitate. Programul de ameliorare, conform Directorului Institutului de Fitotehnie, este orientat în prezent spre crearea hibrizilor simpli, care manifestă asemena caracteristici cum ar fi potențial genetic de producție sporit de boabe și siloz, rezistență la factorii mediului ambiant, creștere intensă în primele faze de dezvoltare a olantei, rezistență la pierderea apei din boabe în timul maturizării, toleranță la boli și vătămători.
Cu titlul de schimb de experiență, dar și în scop de promovare a tehnologiilor inovative, savanții Institutului, dar și reprezentanți ai instituțiilor științifice de profil di România, Ucraina și Belarus au prezentat rapoarte cu realizări științifice și formulări de valoare în scop de ameliorare a sectorului de producere a culturilor cerealiere. Propunerile înaintate și-au găsit reflectare în recomandările tehnologice elaboprate pentru fermierii care cultivă culturile cerealiere.
În afară de irigare, care devine elementul de bază în creșterea culturilor cerealiere, o atenție mai mare urmează a fi acordată unor asemenea factori cum ar fi: selectarea minuțioasă a semințelor, prioritate având hibrizii adaptați la secetă, evitarea afânării excesive a solului, excluderea însămânțării porumbului după floarea soarelui sau sfecla de zahăr, semănatuil timpuriu, respectarea proceselor tehnologice de îngrijire și, evident, întreținerea semănăturilor într-o stare fitosanitară corespunzătoare.
Ion Costin