Efim Strogoteanu se află la cel de-al cincilea mandat de primar în comuna Ecaterinovca, Cimișlia. În acest sens, e sugestivă statistica ultimei campanii electorale – 66,95% dintre alegătorii din comună i-au acordat votul de încredere din primul tur de scrutin.
La solicitarea redacţiei dumnealui ne-a împărtăşit unele reflecţii şi sugestii ce ţin de activitatea echipei în fruntea căreia se află şi în prezent.
– În opinia mea, ultima campanie electorală s-a dovedit a fi una mai liberă, să zicem aşa, fără presiuni exagerate din partea partidelor politice, nu prea am văzut funcționari cu demnitate publică în teritoriu, candidații singuri și-au expus programele, fără a fi asistați de cineva de la centru.
Şi alegătorii au avut posibilitatea să aprecieze mai independent programele oferite de candidaţii respectivi din localităţile lor, totodată ţinând cont de rezultatele din activitatea lor anterioră. Evident, ei doresc să beneficieze de servicii de calitate. Da, în bugetele locale sunt puțini bani, dar prin implementarea diferitor proiecte și atragerea investițiilor din străinătate, nu neapărat de la Guvernul Republicii Moldova, am reușit totuşi să creăm în multe din satele noastre condiții bune de trai. În ce ne priveşte, n-am reușit să implementămcu toate acestea s-au făcut şi anumite lucruri bine.
Astfel, în comuna noastră sunt două sate și, desigur, fiecare are problemele sale. În ce priveşte satul Ecaterinovca – eş dispune de apă, canalizare, gazificare, am construit o stație de epurare. Urmează să reparăm și să construim drumurile. Am decis să nu investim bani fără proiectare, ci să elaborăm mai întâi documentația respectivă, legate de scurgerea apelor, iluminare stradală etc. Acestea, dar și alte obiective, au fost incluse în planul strategic care l-am elaborat încă la primul meu mandat și care trebuie executat până în anul 2024.
O problemă majoră în al doilea sat din componenţa comunei noastre – Coştangalia – este lipsa aprovizionării cu apă la unele gospodării, deşi ca atare sistemul repectiv deja este construit. De asemenea, drumurile sunt o altă prioritate. Avem realizat proiectul privind asigurarea cu apă, canalizare și stație de epurare, valoarea acestuia este de 20 milioane de lei, dar pentru demararea lucrărilor avem nevoie, la stadiul iniţiai, de câteva milioane de lei pentru a asigura, în primul rând, cu apă de calitate toți cetățenii.
Cât priveşte unele opinii vizavi de situaţia de ordin politic în care activează administraţia publică locală. Desigur, e bine când în ţară există stabilitate politică. În acest sens, nu trebuie de admis ca un partid de la guvernare să aibă așa-numiți agenți plătiți care să acumuleze informații din teritoriu despre fiecare funcționar și fiecare primar, cu ce se ocupă aceștia, să prezinte informația în cauză „la centru”, ca mai apoi să vină organele de forță care să ne preseze, să ne cerceteze, să ne intimideze. Noi am ales democrația și în acțiunile noastre trebuie să ne conducem de acest principiu. Oamenii trebuie să se simtă în primul şi primul rând liberi, chiar dacă în prezent duc o viaţă ce nu corespunde întru totul speranţelor şi aşteptărilor lor.
Şi, în finalul reflecţiilor mele – câteva cuvinte despre conlucrarea cu alţi colegi din APL. Este al 17-lea an de când sunt în funcția de primar. Primăria Ecaterinovca este membră a CALM-ului de la formarea acestei organizații, în cadrul căreia activează o echipă competentă, energică şi principială, care ne oferă în permanenţă suport informațional, consultații, instruiri. Avem deplasări în afara țării, suntem familiarizați cu cadrul legal respectiv din statele care au fost şi ele în curs de dezvoltare și care acum deja înregistrează succese recunoscute şi apreciate şi la nivel internaţional.
Aşa că nu trebuie să inventăm bicicleta, ci să preluăm din practica şi experienţa acestora, adaptând, în mod creator, lucrurile bune pentru condiţiile noastre reale.
Consemnare: Ilie Bujor