Nici nu a fost lansată cu adevărat în cursa electorală nava PAS, că, imediat, a început să fie zdruncinată, scuturată  zdravăn, atât de forțele de stânga, cât și de unele formațiuni politice de dreapta.

Este un semn clar, că miza alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din toamnă va fi una de o deosebită relevanță, decisivă pentru destinul nostru comun. Intențiile celor de stânga sunt absolut evidente pentru toată lumea: să facă tot posibilul pentru a abate țara noastră din drumul ei spre integrarea europeană, pentru a împedica cu orice preț accederea acesteia în familia statelor civilizate și prospere de pe Bătrânul Continent. Obiectivul partidelor de dreapta, lucru pe deplin firesc, este să ajungă la putere într-o competiție care să anunță a fi, chiar din start, una de o importanță capitală pentru viitorul lor.

Pe scurt, PAS – ul încă de pe acum se află sub un foc concertat al tuturor partidelor, inclusiv al euroscepticilor și al elementelor separatiste care țintesc provocarea haosului social, învrăjbirea oamenilor de diferite etnii, extinderea incertitudinilor asupra viitorului țării. Și acest tir se va înteți și mai mult o dată cu apropierea alegerilor. Unii exponenți ai partidelor de dreapta supun guvernarea unor critici necruțătoare, considerând că aceasta a eșuat în toate încercările de a aduce Republica Moldova la linia de plutire. Și o fac cu  exces de zel, de parcă nu PAS-ul a deschis ușa de intrare a țării în marea familie  europeană. Indiscutabil, cei de la guvernare au și greșeli. E indicată și critica la adresa lor, dar numai cu condiția că este respectată măsura, că se ține seama atât de realizări, cât și de moștenirea lăsată de predecesorii ”cârmaci”, de realitățile și de stările de fapt existente, de războiul sângeros demult ajuns la granițele noastre, dar și de cel hibrid declașant de Kremlin împotriva Moldovei. Într-un cuvânt, țara ne este prinsă în menghina unor pericole iminente atît din exterior, cât și din interior. Ea seamănă cu o corăbioară surpinsă în zbuciumul valurilor oceanice, dezlănțuite în plină și neostoită furtună.

Sintetizând, vom remarca că Republica Moldova este afectată de tensiuni, incertitudini, sărăcie, disperare.  Complexitatea situației actuale este marcată și de amalgamul problemelor de altă natură care ne împresoară. Crizele, după cum am menționat anterior, nu sunt nici de astăzi și nici de ieri, ele, acumulându-se și perpetuându-se  preț de decenii. Evident, peste noapte, acestea nu pot fi rezolvate, ele pot fi dezlegate treptat, pe etape. Și unica oportunitate de a izbândi este aderarea la Uniunea Europeană, la familia statelor civilizate. Altă alternativă, pur și simplu, nu există. Și acest lucru trebuie să-l înțeleagă fiecare cetățean al țării noastre, indiferent de etnie. Locuim de veacuri cu toții pe această palmă de pământ, și numai de noi depinde pacea și prosperitatea fiecăruia. Momentul, situația actuală, reclamă consens, bun simț, înțelegere, luciditate, înțelepciune, și în mod deosebit, unitate. Dacă vom fi uniți, vom supravețui acestor vremuri tulburi. În acest context, ar fi cazul ca PAS-ul să înțeleagă și să coopereze cu toate partidele de bună credință în vederea apropierii integrării europene. Iar noi, cetățenii de rând, dacă nu ne vom pătrunde de importanța momentului pe care îl traversăm, vom reuși să ivităm pericolele ce ne amenință la orice pas, cursele puse de forțe imperiale, eventualele ciocniri, care ar putea avea consecințe tragice pentru soarta țării, dar și a fiecăruia dintre noi. În caz contrar, vom eșua, vom cădea într-o zonă gri, din care scăpare nu va exista, iar regretele vor fi total întârziate. Prin urmare, să ne unim acum, ca să nu avem mai târziu remușcări.

Pavel Brădescu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here