Săptămâna curentă a fost marcată de comemorarea victimelor celui de al doilea val al deportărilor regimului comunist, când în urma operaţiunii militate „Iug” zeci de mii de ţărani înstăriţi şi intelectuali de la sate cu familiile lor au fost ridicaţi în miez de noapte din case, îmbarcaţi în peste 30 de garnituri de tren şi evacuaţi în condiţii inumane în Kazahzstanul de Nord, Siberia şi Extremul Orient.
La Nisporeni, comemorarea zilelor negre din vara anului 1949, a început cu depunerea de flori de către un grup de deportaţi la Cimitirul Eroilor Români de la Vărzăreşti. La ceremonie a participat o delegaţie a Asociaţiei Românilor din Basarabia –Foşti Deţinuţi Politici şi Deportaţi, în frunte cu Preşedintele ei, Ion Beşliu. La Casa Naţională din Nisporeni a avut loc o slujbă de pomenire în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în urma represiunilor din anul 1949. A urmat un miting improvizat, la care vorbitorii şi-au amintit de acel calvar al deportărilor, specificând şi problemele cu care se confruntă: lipsa de receptivitate din partea statului faţă de necesităţile stringente ale celor care au suportat deportările, stoparea procesului de recuperare a bunurilor pierdute de gospodarii trimişi în Siberia. Precum s-a menţionat de mai mulţi vorbitori, actuala guvernare manifestă o atitudine de indiferenţă crasă faţă de necesităţile acestei categorii de locuitori ai republicii. Această ignorare este inexplicabilă, în special, în raport cu atitudinea de permanenta atenţie a guvernanţilor faţă de veteranii celui de al Doilea Război Mondial.
La mitingul de doliu din dimineaţa zile de 6 iulie, la monumentul Victimelor Regimului Comunist din scuarul gării feroviare din capitală reprezentanţii partidelor politice parlamentare şi extraparlamentare au condamnat acţiunile de atunci ale guvernelor comuniste din Moscova şi Chişinău, au elogiat amintirea celor peste 35 de mii de compatrioţi de ai noştri supuşi cruntelor suferinţe, dar au trecut cu vederea lipsa de grijă faţă de victimele deportărilor care au mai rămas în viaţă.
La acest aspect s-a referit mai detaliat, Ion Beşliu, preşedinte al Asociaţiei Românilor din Basarabia –Foşti Deţinuţi Politici şi Deportaţi. „Solicitările adresate autorităţilor de către foşti deportaţi şi cei supuşi represiunilor politice ţin de acordarea acestei categorii de cetăţeni a unor înlesniri sociale şi de restituire a averilor de care i-a lipsit statul sovietic pe toţi cei supuşi calvarului”, a specificat Ion Beşliu, formulând propunerea simplă, care ar conduce la soluţionarea problemei: acordarea foştilor deportaţilor a înlesnirilor sociale de care se bucură veteranii celui de al Doilea Război Mondial şi compensarea averii pierdute de către represaţii regimului stalinist prin restituirea din partea statului a unei sume de bani, echivalente cu preţul curent al unei gospodării ţărăneşti de dimensiuni medii.
Transpunerea în fapt a doleanţelor expuse ar ameliora cel puţin parţial starea precară materială în care se află o bună parte a acestei pături sociale, care a avut de suferit pe nedrept de la regimul comunist şi care continue să sufere din cauza indiferenţei celor care-şi amintesc de foştii deportaţi doar odată în an, la 6 iulie, data, când a avut loc cel mai mare val al deportărilor staliniste.
Constantin Rotaru