(Notițe de la Conferința Națională Businessul Fructelor în Moldova)

Cunoscută drept una dintre cele mai de pondere asociații profesionale, MOLDOVA FRUCT, prin convocarea celei de a cincea ediții a Conferinței Naționale BUSINESSUL FRUCTELOR, a demonstrat că nu-și schimbă prioritățile. Ele, dacă ar fi să le formulăm mai concis, țin de crearea unui climat cât mai favorabil activității membrilor săi, pentru ca rezultatul final să fie pe potriva efortului depus.

Dar, fiindcă și asociația și membrii ei nu se află într-un vid și nu sunt protejați de intemperiile economice și sociale, Președintele Asociației, Vitalie Gorincioi, în discursul său de inaugurare, avea să facă apel la structurile de stat de resort să contribuie  la ajustarea sectorului la schimbările climei, la soluționarea problemelor lipsei de brațe de muncă calificată și sezonieră, la diversificarea piețelor de export și perfecționarea cadrului legal și instituțional orientat spre inovare și competitivitate a sectorului. ”Sperăm cu tot dinadinsul, că sectorul agroindustrial al republicii, va deveni cu adevărat o prioritate în strategiile guvernamentale de dezvoltare economică și de modernizare a țării”, a spus Președintele Moldova Fruct.

Ion Perju, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a asigurat toți actorii din sectorul horticol că până la finele anului curent Guvernul va aproba Programul Național Horticol. Potrivit ministrului, acest document strategic va asigura transformarea domeniului în unul de perspectivă cu multiple oportunități de creștere pentru producătorii agricoli.

Până a avea suportul statului, pomicultorii, prin intermediul asociației sale profesionale, apelează și primesc un ajutor consistent de la diferitele proiecte, misiunea USAID aflându-se prima pe lista celor care vin cu un suport permanent în sprijinul asociației. Scott Hocklander, șeful misiunii în Moldova, prezent la eveniment, a dat asigurări că USAID fiind un partener strategic pentru agricultorii din Moldova va continua să susțină eforturile de dezvoltare a sectorului, modernizarea tehnologiilor de producere și diversificarea piețelor de export.  Potrivit reprezentantului USAID, datorită unui parteneriat eficient între USAID și Asociația Moldova Fruct au fost asistați peste 40 de agricultori în obținerea certificărilor internaționale GLOBALG.A.P. și GRASP, au fost inițiate livrări de fructe pe noi piețe, a crescut exportul de fructe în UE astfel încât ultimii ani a fost depășită cota tarifară de export pe piața europeană pentru prune și struguri.

De altfel, evoluțiile pe piața fructelor, prognozele și strategiile de business identificarea de noi piețe, au constituit temele de bază, asupra cărora s-au concentrat participanții la conferință. În acest sens, merită o apreciere înaltă comunicarea Directorului executiv al Asociației, Iurie Fală, care s-a referit cu lux de amănunte la toate aspectele de comercializare a fructelor în țară și pe piețele externe. Tabloul integru al rigorilor, care trebuie respectate pentru a avea priză la consumatorul extern, a fost completat de comunicările prezentate de către oaspeții și invitații conferinței: Frits Popma, din Olanda, care a prezentat tabloul tendințelor de consum a fructelor în stare proaspătă la nivel global, Kurt Haider, din Germania, care s-a referit la importanța cooperării în procesul de pătrundere pe noi piețe, Veerle Mammaerts, din Belgia, care a vorbit despre standardele rețelelor comerciale din Europa ce țin de nivelul maxim al conținutului de reziduuri în fructele destinate comercializării, Joze Martin Charlez din Spania a povestit despre tehnologiile de producere a piersicului lat, iar Ryszard Nowacowski din Polonia a detalizat procesul de producere a soiurilor noi de mere în exclusivitate de culoare roșie.

De menționat că aspectul practic la această întrunire a fost unul dominant. Spre exemplu, Ion Tulei de la Olănești, a împărtășit din experiența cooperării în livrarea fructelor în Germania, la ambalajele pentru fructele pregătite pentru export și la rolul prezentării originale a producției s-a referit Adrian Cojocaru, specialist în marketing la Moldova Fruct. Condițiile, care se cer a fi respectate au fost prezentate de către Andrei Cumpanici, specialist APM/USAID.

Și încă un moment practic, unul singur, pentru care avea rost de a participa la această conferință. Organizatorii au avut grijă să invite la discuții mai mulți reprezentanți ai rețelelor comerciale din diferite țări. Au dat curs invitației specialiștii din România, Federația Rusă și Germania. Cu mulți dintre ei pomicultorii noștri au stabilit relații de conlucrare, care, s-ar putea întâmpla, ca în viitor să le aducă și beneficii. Acesta a și fost, de fapt, scopul organizatorilor: stabilirea de contacte, acumularea de cunoștințe, preluarea de experiență, pentru ca în cele din urmă toți acești factori să contribuie la prosperarea fiecărui membru al Asociației MOLDOVA FRUCT.

Câteva date statistice: Moldova produce fructe pe o suprafață de 139 mii hectare. Datele preliminare arată că în anul 2019 au fost produse: 595 mii tone de mere, 108 mii tone de prune, 17 mii tone de caise, 12 mii tone de cireșe și 8 mii tone de vișine. În primele 11 luni ale anului 2019, au fost exportate 240 mii tone de mere, 60 mii tone de prune, 40 mii tone de struguri, 12 mii tone de cireșe și vișine. Printre piețele noi de comercializare a fructelor descoperite prin aportul Asociației sunt cele din Orientul Mijlociu, Germania, Austria, Olanda și alte țări.

Ion Codreanu

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here