Evenimentele și acțiunile politicienilor din ultima perioadă de timp, în special după ședința din săptămâna trecută a Curții Constituționale, au developat și mai mult adevăratele scopuri urmărite de grupările politice.

În acest sens, menționăm poziția neschimbată a Președintelui și a PAS-ului, care consecvent militează pentru alegeri anticipate urgente și, respectiv, schimbarea componenței Parlamentului.  În reacția la decizia Curții Constituționale, Maia Sandu a spus tranșant: „Nu o să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”.

În aceiași ordine de idei, Președintele a menționat:”În continuare, oamenii trăiesc sub blestemul unui parlament care a ajuns o piață politică în care se vând deputați, se cumpără deputați, se sechestrează și se răpesc deputați. Și iată, acești deputați, care se vând, care se finanțează din bani murdari, care slujesc clanuri oligarhice, vor să ne salveze – ne spun că e nevoie de guvern temporar care să salveze țara. Așa-zisa lor majoritate nu are nimic în comun cu salvarea țării. Țara trebuie salvată de hoți”.

Evident, că cei vizați au o altă părere și folosesc o altă tactică. Dat fiind că între timp și socialiștii și cei de la partidul Șor, deși fără mare dorință, au fost nevoiți să însușiască limba română și arta oratorică, acum ei inundă televiziunile cu dicursuri dintre cele mai înflăcărate, cu un accent vădit pe marea grijă pe care ar purta-o pentru soarta poporului.

De fapt, lor  le pasă și le pasă mult de tot, dar nu de popor și de soarta acestei țări, ci de interesul pentru menținerea la putere, prosperarea afacerilor și păstrarea schemelor dubioase.

Criza politică, declanșată și agravată în ultima perioadă de timp, scoate în vileag și un alt adevăr cunoscut, dar camuflat cu multă sârguință de cei cu interes. Vorba-i de bani. Evident, nu de cele câteva mii de lei, de care au parte lunar cei care muncesc cinstit la stat sua la întreprinderile private.  Prin sceme sofisticate, corupție, contrabandă și angajare în promovarea intereselor altui stat, se acumulează sute și milioane de dolari. Ori, tocmai aceste sume enorme sunt folosite în primul rând pentru îmbogățire personală și pentru  menținerea la putere.

Prin constatările expuse, nu descoperim lucruri extraordinare. Lumea tot mai mult se convinge de adevăratele interese ale unor deputați și de necesitatea curățirii spațiului politic de indivizii străini aspirațiilor poporului. Că nu se mai dorește a fi tolerată corupția și vânzarea de țară au demonstrat-o rezultatele alegerilor prezidențiale.

A fost un început. Urma ca în continuare, politicienii de bună credință să-și unească efortul și să susțină buna intenție a Președintelui țării. Dar, precum se întâmplă de fiecare dată, în joc intră ceea ce numim noi „rânză moldovenescă”. Dreapta, și de data aceasta ne demonstrează că n-are capacitatea, sau poate dorința, de unire. În ultima perioadă de timp urmărim cum în loc de sprijin, Maia Sandu, spre marea satisfacție a lui Dodon și Șor,  este supusă unei critici fără precedent chiar din partea celor, care până nu demult ziceau că vor să elibireze țara de hoți și corupți. Este un fenomen surprinzător, iar explicațiile de necesitatea instaurării până la alegeri anticipate a unui guvern stabil, nu prea trag la cântar, dacă este ignorat principiul de bază, de care se conduce Președintele, fiindcă atâta timp cât o țară parlamentară  este guvernată de deputați corupți, mișcarea spre viitorul pe care-l merităm, va fi blocată.

 

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here