Suflul primăverii se resimte de aproape la MOLDEXPO, unde timp de 4 zile s-a desfășurat cea mai de amploare expoziție de mașini și utilaje agricole, dar și de pueți, arbori și butași de viță de vie.

Anume la sectorul unde a fost expus materialul săditor, plante de diferit soi și varietăți, s-au înregistrat cei mai mulți vizitatori. Chișinăuenii și locuitorii de la sate, au venit să procure copăcei, arbori și butași, fiindcă tocmai acum este cel mai potrivit timp pentru plantare și unii, chiar de la expoziție au plecat direct pe ternurile agricole, pentru a transpune în fapt intențiile de extindere sau de completare a golurilor în livezi sau plantații viticole. Nu prea am observant oamenei dezamăgiți de pe urma vizitei la acest sector. Prețurile aici, spre deosebire de piața centraă sunt relativ acceptabile. Explicația-i una la suprafață: lucrătorii ramurii sunt și ei afectați de enorma inflație și, probabil, pentru a nu stopa afacerea, nu se grăbesc să ridice prețul la cote mari. Aștfel, comerțul este unul echitabil și poate din această cauză, aproape toți cei veniți la expoziție, pleacă de aici cu materialul săditor de care au nevoie.

La expoziția ”mare” acolo, unde-i expusă tehnica agricolă, situația-I de altă natură, -vizitatorii vin mai mult ”cu privitul”.  Ofertele-s diferite și cuprind diverse modele de mașini și echipamente agricole, tehnologii moderne, inclusiv de digitalizare, creștere intensivă a culturilor. Dar, precum era și de așteptat, mare comerț cu mașini agricole, nu prea am observant. Însă, cei interesați au găsit la expoziție tehnologii de ultimă generație în toate domeniile: irigare și alimentare cu apă, ameliorarea solului, automatizarea zootehniei, precum și echipamente pentru sere, de ambalare, pentru transportare, stocare și multe altele.

Mai menționez, că pentru agricultorii, care au vizitat expoziția și pentru a-și complete cunoștințele, programul a inclus seminare, mese rotunde, prezentări de mașini agricole performante. Oameni de știință, specialiști, experți din domenii legate de agricultură au abordat diferite aspecte ce țin de valorificarea investițiilor, finanțarea sectorului (inclusiv pentru instalațiile fotovoltaice), utilizarea panourilor solare, tehnologii moderne de creștere a animalelor și sanitar-veterinare de combatere și profilaxie a bolilor la animale.

Practic, pentru toată lumea intersată de agricultură, cei peste 100 de participanți ai expoziției au pregătit oferte și informații diverse, care la sigur au completat cunoștințele vizitatorilor, celor, care intenționează sau au drept predilecție de bază nobila ocupație de agricultor.

 

Gheorghe Răducanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here