Succesul depinde aproape în totalitate de dorință și
persistență. Denis E. Waitley scriitor și cercetător
motivațional american.
Am selectat din Programul Național „Satul European” o localitate cu proiect câștigat în cadrul acestui program pentru a evalua la fața locului cum va fi implementat și ce va însemna pentru sat. Este vorba de satul Roșcani, raionul Strășeni. Impresia bună de la amenajarea localității și de la drumurile parțial asfaltate din sat ne fac să credem că aici se întreprind acțiuni concrete pe calea modernizării și că localitatea are în fruntea primăriei un bun gospodar.
Primara Irina GONȚA, s-a dovedit a fi bine ca să ne informeze pas cu pas despre cele realizate în sat, despre oameni și gândurile de viitor, care aveau să contureze ideia implementării valorilor europene la Roșcani.Am aflat, mai întâi despre calea parcursă de către Doamna primar până la această funcție și motivația de a veni în serviciul comunității.
– Băștinașă sunt de aici, din Roșcani, unde am învățat la gimnaziul ,,Dimitrie Cantemir,, după care am făcut studiile liceale la liceul teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău și studii de licență la Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea „Economie generală”. În anii de studenție am făcut cercetări științifice în domeniul economiei ca să susțin teza de licență „Profitul ca sursă de venit al antreprenoriatului”, studiu care mă ajută mult acum în funcția mea de primar. Având aceste cunoștințe, puteam liber să fac o carieră de succes la Chișinău sau chiar peste hotare, să-mi dezvolt capacitățile antreprenoriale, dar am revenit în satul natal, să fac ceva bun pentru săteni. Și am început cu o slujbă obișnuită, cea de șef al oficiului poștal din sat. Am reușit să separ și să aduc în ordine serviciile prestate, ca să reduc mult din timpul cheltuit de săteni la poștă.
În ianuarie 2016, când a devenit vacantă funcția de contabil-șef al primăriei, mi s-a propus această funcție, unde am activat până în 2019, adică până la alegerile locale din acel an. Fiind la primărie și având cunoștințe antreprenoriale vedeam discret câte probleme ale satului puteau fi rezolvate, dar nu întotdeuna se găseau soluții. Și din discuțiile cu oamenii, am înțeles care sunt așteptările lor. Și atunci m-am hotărât să candidez la funcția de primar pentru a avea pârghiile necesare de a soluționa problemele satului, de a-l dezvolta la cerințele zilei de azi spre binele oamenilor, căci schimbarea vine, în primul rând, de la fiecare, iar pentru mine atunci schimbarea eram ,,eu,,. A fost o campanie electorală încordată și am căștigat din turul doi. Noua funcție, într-adevăr, de mare responsabilitate, m-a făcut să-mi aprofundez cunoștințele în domeniul adminstrării publice și am aplicat la Academia de Administrare Publică, specialitatea „Drept public”. Dar am participat activ și la diverse forumuri științifice de formare, precum: ”Școala aleșilor locali”, ediția 2020-2021, proiect de instruire și mentorat, desfășurat de asociația ADEPT cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos; cursul de dezvoltare profesională „Achiziții publice” de la Academia de Adminstrare Publică; la atelierile de dezvoltare a capacităților profesionale cu genericul ,,Introducere în managmentul finanțelor publice” și de instruire cu genericul ,,Răspunsul comunitar la criza umanitară”.
Fire ambițioasă, cu calități alese moștenite de la părinții săi și îndrumată de ei, de cum a preluat funcția de primar, Irina Gonța și-a trasat o racordată la necesitățile și prioritățile comunității, după cum le-a vorbit oamenilor și în campania electorală.
Infrastructura drumurilor
– Calitatea proastă a drumurilor era o problemă abordată premanent la întâlnirile pe care le-am avut cu sătenii. Or, drumurile sunt un prim-indice al modernizării localității, căci, după cum se spune, gospodarul de la poartă și după drum se cunoaște. Devenind primar, am organizat întâlniri cu oamenii în mahalele, am discutat despre asfaltarea sau betonarea drumurilor, despre contribuția oamenilor și a primăriei și am purces la lucru. Au fost aduse excavatoare, greidere pentru că drumurile cu gropi și margini dezgolite trebuieau nivelate, unde se turna prundiș care se tasa și apoi se turna betonul. Urmare, au fost asfaltate drumurile pe străzile Sfântul Dumitru, Libertății, Plopilor, Unirii, Grigore Vieru, Ion Creangă, în total, 2,5 kilometri de drumuri, contribuția primăriei fiind de 70 de procente din costuri și a cetățenilor, respectiv, 30 la sută. Oamenii au fost destul de activi și fiecare familie a achitat pe deplin partea sa financiară. O noutate pentru circulația rutieră din sat o constituie instalarea oglinzilor de supraveghere la trei intersecții principale de drumuri pentru a consolida securitatea la trafic. Drumurile, nu numai că au fost asfaltate, dar și iluminate. Fiindcă în ultimii ani iluminatul stradal a fost extins pe o lungime de 3,5 kilometri și ca urmare satul este iluminat în proporție de 80 la sută cu becuri economice Led și, desigur, că va urma realizarea următorului plan, cel de iluminare stradală a întregului sat. Am luat măsurile necesare și pentru nivelarea drumurilor extravilane, fiindcă gospodarilor noștri le era greu să aducă acasă recolta de pe terenurile agricole.
Tot referitor la drumuri, ași aminti că apăruse și problema deplasării consătenilor mei în raion, la Strășeni. Ruta respectivă a fost suspendată din motive că, chipurile, nu sunt îndestul pasageri. Am discutat cu responsabilii de transport de pasageri și am convenit că primăria va susține, în măsura posibilităților, ruta de microbuz Roșcani – Sireți – Strășeni. Totodată, a fost reparată și renovată stația de așteptare de la intrarea în localitate, dar și instalată stație de așteptare în centrul localității, primăria alocând în acest scop 18 mii de lei.
Obiectele sociale, prioritare în agenda primăriei
– Cu toate problemele din sat am rezervat bani și pentru primărie, pentru a crea condiții de activitate pentru funcționarii publci, dar și pentru cetățeni. Astfel, o încăpere a fost repartizată pentru desfășurarea ședințelor primăriei, a consiliului local, fiind procurată mobilă nouă pentru mai multe cabinete de lucru. Totodată, blocul administrativ, garajul și punctul de distribuire a gazului, printr-un proces anevoios a fost înregistrat la IP. ,,Agenția Servicii Publice” ca bunuri proprietate publică a UAT Roșcani. Acoperișul grădiniței de copii ,,Alunelul”, ne provoca mari dureri de cap, fiindcă în încăperi se scurgea apa de la ploi. Printr-o decizie a consiliului local au fost repartizați în acest scop 379 260,24 lei și acoperișul cu o suprafață de aproximativ 500 metri patrați a fost reparat capital. S-au curățat și reparat din temelie 12 fântâni pentru a asigura o bună calitate a apei, fântânile sunt înfrumusețate cu ulcioare decorative.
Ași menționa aici și reconstrucția gardului cimitirului. Vă închipuiți, după fiecare ploaie gardul de sârmă, care abea se ținea, era tot mânat la vale cu tot cu pământ. Am turnat pe perimetrul cimitirului o fundație din beton de 1 metru în pământ și 1 metru în afară, am întins o plasă bine prinsă de barierile montate în fundament, iar distanța de 110 metri liniari de gard din plăți de beton au costat 110 000,00 lei.
La fel, am procedat și cu gunoiștea satului. Cu toate că era într-un loc autorizat, problema era aceeași, a gardului, care nu era și când bătea un vânt mai puternic gunoaiele erau împrăștiate peste tot. Gardul a fost restabilit din nou, pe întreg perimetrul de 240 de metri din plasă și stâlpi de beton.
Sportu-i un mod sănătos de viață
– Sincer vorbind, ne pare bine că în localitatea noastră sportul este preferat și tinerii nu au timp pentru ocupații dăunătoare. În acest sens, am trasat măsuri de reparație și renovare a stadionului, fiind elaborat un plan bine structurat al teritoriului. În primul rând, este vorba de terenul de volei, o probă sportivă foarte populară în satul nostru din partea tinerilor, dar și a celor mai în vârstă, pe care o practică mai în fiecare zi de sâmbătă sau duminică. Până nu demult, voleiul se juca la o plasă improvizată. Am început prin marcarea terenului, instalarea pilonilor, pe care a fost prinsă plasa sportivă și acum cu o deosebită plăcere joacă volei și tinerii și cei mai în vârstă. Costul total al proiectului a fost de 100 de mii de lei, alocați din bugetul raional.
Paralel, a fost marcat la parametrii respectivi și terenul pentru fotbal cu porțile de ambele părți, așa că deja în primăvară va fi practicată și această probă sportivă. Nici micuții nu au fost uitați, pentru ei fiind amenajat aici un teren cu tomberoane și un teren de joacă pentru copii.
Stadionul, are instalat și un foișor, cu un cost de 25 mii de lei, dintre care 16 mii de lei este contribuția primăriei, iar 10 mii de lei din partea Misiunii Sociale a Mitropoliei Basarabiei Diaconia. Aici, cei antrenați în jocurile sportive, pot lua o pauză de odihnă la un ceai sau cafeluță.
Lemne de foc pentru fiecare locuitor al satului
Problema lemnelor de foc s-a făcut simțită, ca peste tot, și la Roșcani. Pentru început, oamenii, care se adresau la ocolul silvic Ghidighici, erau trimiși la diferite sectoare ca singuri să procure și să aducă lemnele acasă. Le venea greu, în primul rând, pensionarilor și familiilor social-vulnerabile. Primăria le-a venit în ajutor.
La 286 de familii le-au fost transportate acasă câte 3 metri steri de lemn iarna anului 2022-2023. Primăriță a negociat și a obținut permisiunea de defrișa copacii de nuci uscați de-a lungul drumului de la intrarea în sat, lemne care, de asemenea, au fost repartizate familiilor defavorizate. A făcut o listă, unde a inclus 46 de familii defavorizate și cu membri cu dezabilități și a organizat aprovizionarea fiecărei familii din această listă cu 2 metru cubi de lemn de foc gratis.
Cooperare comunitară
– Prin unitate succesul este asigurat, susține primărița Irina Gonța, având în vedere cooperarea primăriei cu comunitatea. Eu personal, prin telefonul mobil informez populația despre deciziile luate, despre realizările primăriei, implementarea proiectelor etc. Avem și o pagină viber (Primăria Roșcani în direct), am inaugurat pagina web a primăriei, care e la început de cale, unde va fi plasată informație despre activitățile autorității publice sau din sat. Eu, cu toate că am ore de audiență, țin permanent legătura cu oamenii, discutăm situația din sat, ce avem de făcut. Îmi face o deosebită plăcere să particip la diverse manifestări cu anumite ocazii. De exemplu, de Hramul satului felicităm cuplurile ce au atins vârsta de 50 de ani de căsnicie, cărora le înmânez cadouri. De trei ori pe an felicităm persoanele care ating vârsta de 70 de ani. Iar de Sfintele Sărbători de Paști pentru familiile socialmente vulnerabile sunt pregătite colete cu produse alimentare (pască, ouă roșii, cozonac, alte produse) care să le ajute să petreacă fericiți zilele de sărbătoare.
Tradiționale au devenit la noi întâlnirile cu diferite date profesionale – Ziua pedagogului, Ziua medicului, Ziua internațională a femeii, Ziua internațională a persoanelor în etate și desigur, Ziua lucrătorului din autoritățile publice locale sau Ziua funcționarului public. Aceste întâlniri de suflet ne unesc și mai mult, ne întăresc în credință, că doar prin unire putem face lucruri mari.
Maratonul Cursa bunătății
– Maratonul Cursa bunătății, organizat în 2021 cu susținerea Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, a avut scopul colectării resurselor care să amelioreze viața copiilor și tinerilor, aflați în dificultate, spune primărița Irina Gonța. La ediția respectivă au fost organizate mai multe evenimente. Este vorba de o cursă de ciclism al copiilor, fiind organizată vânzarea biletelor a câte 20 de lei fiecare. Un concert aplaudat de asisitență a fost susținut de artiștii profesioniști Anatol Mîrzenco, Maria Stoianov, Oxana Crăciun, Victoria Lungu, Angela Cabari-Roșcovan, Aurica și Anatol-Roșcovan, prețul biletelor fiind de 200 de lei. De asemenea, a fost organizat un târg caritabil, unde gospodinele din sat au pregătit plăcinte, alte bucate gustoase. Toți banii câștigați de la vânzarea biletelor și a produselor alimentare au fost repartizați la copiii cu dizabilități, pentru alte necesități ale anumitor categorii de copii. Astfel, pentru 6 copii cu grad de dezabilitate sever au fost donate 1000 lei și pentru 6 persoane aflate în scaune cu rotile au fost donate produse în valoare de 500 lei.
În acest context, voi menționa un alt proiect care prevede că 10 familii cu câte trei copii, afectate de COVID-19, să fie stimulate timp de trei luni cu câte 50 de euro lunar.
Proiect european pentru Casa de Cultură
La primărie, pe un panou mare, frumos aranjat, este amplasată toată informația referitor la proiectul câștigat la concursul lansat de Programul Național „Satul European” – reparația capitală a etajului I și II a Casei de Cultură și amenajarea sălii de festiivități cu un cost total de peste 3 006 800 de lei. Proiectul urmează să fie finalizat în mai 2023. ”Este un obiectiv major pentru noi, spune primărița. Ne dorim să dezvoltăm cultura, să promovăm obiceiurile și datinele locale strămoșești, să avem un spațiu modern unde să organizăm diferite manifestații cutural-artistice. Avem artiști amatori dotați pentru a organiza ansambluri și a participa la diverse manifestații și concursuri.
Alte proiecte de menire social-economică
Primăria s. Roșcani a fost declarată câștigătoare a proiectului investițional privind procurarea unui tractor cu tehnica necesară în valoare de 1 245 000 de lei. Suma aprobată spre finanțare din Fondul Național de Dezvoltarea a Agriculturii și Mediul Rural constituie 996 000 de lei, contribuția primăriei fiind de 20% din valoarea proiectului investițional constituie 249 000 de lei. Fiecare al 2 cetățean a contribuit din puținul lor, pentru acoperirea contribuției.
Un alt proiect câștigat este cel de cooperare intercomunitară pentru dezvoltarea serviciului de pompieri voluntari Sireți-Roșcani. Proiectul este finanțat cu suportul poporului American, valoarea-i de 266 000 dolari SUA și prevede instituirea unui post de pompieri voluntari. Avem înțelegere cu parteneri din Polonia pentru a ne pune la dispoziție o mașină modernă de stins incendiile, iar noi pregătim locațiunea pentru acest post de pompieri finanțat de IREX, pregătim persoanele care binevoiesc să se încadreze în acest echipaj de pompieri voluntari.
Din cele observate și din discuțiile la fața locului am conchis că alegerea noastră a fost una corectă, fapt ce ne demonstrează că acolo, unde se muncește cu adevărat, rezultatele nu se lasă așteptate. Luate în comparație cu alte primării, cea de la Roșcani alocă zeci de mii și chiar sute de mii de lei din bugetul local pentru diferite proiecte ți necesități sociale ale consătenilor, în timp ce unii primari din localități cu mult mai mari nu prea progresează, motivând lipsa surselor financiare.
– Este vorba doar de lipsa profesionalismului în gestionarea eficientă a banilor publici, crede Irina Gonța. Întotdeuna poți găsi soluții în gestionarea surselor financiare publice, doar să-ți dorești, or, dorința și perseverența se completează reciproc, ca o bază sigură în realizarea cu succes în afaceri de tip antreprenorial sau public.
Obiective majore de viitor
În perspectivă, conform Strategiei de dezvoltare a satului Roșcani, pe următorii cinci ani, se prevăd proiecte majore, în primul rând, în domeniul aprovizionării populației cu apă potabilă de calitate. Este vorba de apeductul magistral Chișinău – Călărași. Potrivit proiectului, conducta principală pentru transportul apei din Nistru are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă a circa 28 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași, inclusiv locuitorii din Roșcani.
Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de către Guvernul Germaniei prin intermediul băncii de stat „Kreditanstalt für Wiederaufbau” (”KfW”) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului constituie 25 milioane de euro.
Un alt proiect, la fel de magistral, este construcția Stației de epurare, ce include pe lângă satul Roșcani, încă 6 localități din raionul Strășeni. Aceste proiecte prevăd o strânsă cooperare intercomunitară și primăria Roșcani pregătește documentația respectivă pentru viitoarea cooperare intercomunitară de participare la construcția și finalizarea acestor proiecte magistrale, ca în viitorul apropiat localitatea să beneficieze de 2 km de rețea internă de canalizare, dar și de conectarea la stația de epurare a satului Roșcani.
Femea își are rostul ei în administrația publică
În ajunul Zilei internaționale a Femeii i-am solicitat dnei Irina Gonța opinia – ce înseamnă pentru o femee să se afle în fruntea unei comunătăți.
– Ași menționa de la bun început că mă bucură faptul că tot mai multe femei
preiau funcții de mare responsabilitate din administrația publică, fiindcă femeia are simțul și intuiția de a soluționa corect problemele societății. Ca și femeie, confirm faptul că este o muncă destul de grea, fără timp liber, fără pauze de masă, fără posibilitatea de a spune ,,nu pot”. Este o muncă prin care te dedici 24/24 ore societății și trebuie să îmbini armonios acastă activitate cu grija de familie, de copii. Dar cu toate că lor le rezervăm cam puțin timp, ei sunt mândri de mama lor. Pe vremuri oamenii aveau cruce de lemn și inimă de aur, acum vremurile s-au schimbat, ei au cruce de aur și inimă de lemn. Mă bucur mult că locuitorii Roșcanilor pe care îi reprezint de 3 ani și ceva, au sufletul și inima deschise spre conlucrare și fapte bune pentru viitorul prosper al localității. Facem împreună ca viața de acasă să fie mai frumoasă. Adică, să continuăm ceea ce am început și să dicem cu bine lucrurile până la capăt.
Pentru mine ultimul an de mandat de primar este un examen serios în fața consătenilor și o îndrumare pentru viitor. Mă bucur să apreciez conlucrarea bună cu oamenii satului, cu ei totdeauna am găsit limbă comună în soluționarea problemelor satului. Sper, să le rezolvăm și în continuare, în contextul că am intenția de a candida pentru al doilea mandat de primar la alegerile locale din acest an și de a duce la bun sfârșit cele începute pentru a asigura cu adevărat o perspectivă europeană a satului nostru, or, o viață împlinită înseamnă a lăsa fapte bune în urma ta. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu.
Ion AXENTI