De mai bine de 10 ani, particip la întrunirile Federației Fermierilor Moldoveni fiindcă de la fondare suntem parteneri acestei prestigioase și cele mai numeroase asociații de agricultori. Am fost martorul discuțiilor la diferite teme și vreau să remarc că nici când problemele supuse dezbaterilor n-au fost dintre cele ușor de soluționat. Dar, oricât de complicată era situația, până la urmă, se identificau soluțiile potrivite iar calea din impas deseori era marcată și de o bună doză de optimism, care tot de la fermierii noștri venea.
De data aceasta, și din rapoarte și din discuțiile ținute în plen, a lipsit chiar și doza minimă din optimismul de altă dată. Este înțeleasă dispoziția fermierilor, care, pe parcursul unei perioade destul de îndelungate, în activitatea de toate zilele, mai mult ca oricând au fost supuși unor încercări extrem de complicate. Vorba-i și de ”covidul” care a afectat afacerile agricole lipsindu-i pe oameni de posibilitatea întreținerii relațiilor de afaceri și de comunicare, și de seceta din prima jumătate a anului trecut, care a redus aproape de zero efortul fermierilor și evident, de războiul declanșat de ruși împotriva țării vecine. Probabil că de pe urma acestei urgii, fermierii au de suferit cel mai mult. Scumpirile de combustibil și inputuri, lipsa piețelor de desfacere a produselor au condus la cele mai grave pierderi suferite în anul trecut.
Evident, că în actuala campanie de primăvară, majoritatea fermierilor s-au prezentat nici pe departe pregătiți pentru înfruntarea problemelor de sezon, fapt semnalat în majoritatea luărilor de cuvânt rostite în dezbateri. Tot în aceste discursuri, dar în primul rând în raportul prezentat de către Președintele Federației, Valeriu Cosarciuc, s-a solicitat o implicare mai substanțială a organelor abilitate cu decizii la nivel de stat, în asistența concretă a agricultorilor. Fără acest ajutor, fermierii, din lipsa mijloacelor necesare, pur și simplu nu vor reuși să pună baza recoltei viitoare.
În ce măsură a fost conștientizată gravitatea situației, vom afla din acțiunile ulterioare ale guvernării. Vice-prim ministrul, Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, prezent la Adunarea Fermierilor, a expus în fața asistenței viziunea sa asupra corectării situației. Tezele alocuțiunii le plasăm în gazetă , iar de acțiunile întreprinse vom afla și le vom aduce la cunoștința cititorilor noștri în edițiile viitoare ale publicației noastre.
Constantin Rotaru