Valeriu COSARCIUC, Preşedintele FNFM: „AGRICULTURA si DEZVOLTAREA RURALA RÂMÂNE A FI PENTRU NOI O PRIORITATE NATIONALĂ”
Teze din Raportul prezentat Adunării Generale
În Republica Moldova agricultura rămâne a fi ramura principală a economiei naţionale cu o pondere semnificativă în structura PIB, fiind sursa de existenţă pentru cea mai mare parte a populaţiei ţării care locuieşte în spaţiul rural şi care, cu regret, este cea mai afectată de efectele sărăciei, deşi anume agricultura asigură cea mai mare parte a exporturilor de produse agro-alimentare. În acest sens, anume elaborarea unor politici chibzuite în acest sector ar pune baza unei creşteri economice reale şi a unui nivel normal de trai pentru populaţia de la sate.
Producția globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile, conform datelor preliminare ale BNS, a marcat o scădere de 1.9% față de a. 2018, fiind determinată de scăderea producției vegetale cu 0.3 %, iar cea animalieră a scăzut cu 6.0%. Totodată se cuvine să menționăm că în a.2019 exporturile moldovenești spre UE au atins cota de 1,83 mlrd. $, ( 66 %) , sau cu 3.0 % mai mult față de a.2018; în țările CSI – 404 mln..$, sau 15% din total exporturi; Rusia – 244 mln.$.
Pe de altă parte, importurile sunt cu mult mai mari (Importuri totale -5,850 mlrd. $ ): numai din UE ele constituie 2,89 mlrd.$, din țările CSI-1,4 mlrd.$, din Rusia- 613 mln $, iar din Ucraina—500mln.$. Evident, această statistică denotă o situație gravă în economia ţării. Implementarea acordului de liber schimb cu UE (DCFTA)a contribuit la creșterea competitivității produselor moldovenești atât pe piața UE, cât și pe piața internă, spulberând speculațiile privind invazia produselor și mărfurilor din UE.
Cu regret, situația în sectorul agricol rămâne destul de complicată. Prețuri exagerate la mijloacele de producție și prețuri mici la producția agricolă; acces redus la credite bancare cu dobândă rezonabilă, din care cauză fermierii nu pot asigura buna organizare a procesului tehnologic agricol, nemaivorbind de investiții în tehnică și utilaj agricol performant; suport financiar din partea statului departe de nevoile agricultorilor. Plus la toate acestea, lipsește o politică protecționistă de importul nejustificat de produse agro-alimentare pe piața internă, care aduce prejudicii enorme fermierilor autohtoni. În genere, a.2019 s-a remarcat ptintr-un tratament discriminatoriu fără precedent față de fermierii mici, care au crescut struguri tehnici. Deși s-au făcut încercări de a convinge vinificatorii să achiziționeze strugurii la prețuri rezonabile, în final ne-am mai convins odată, că în R.Moldova dăinuie o dezordine totală. Statul nu este capabil să asigure respectarea legilor. Legea cu privire la organizarea și funcționarea pieței produselor agricole e pe linie moartă de mai mulți ani. În lanțul valoric al produselor agricole fermierul e ultimul. Or, dezvoltarea agriculturii și spațiului rural trebuie văzută prin prisma agriculturii de valoare înaltă și prezervare a resurselor naturale. Este inadmisibila situaţia când 92% din suprafata terenurior agricole este cultivatăa cu cereale si culturi oleaginoase. Fără îndoială, că una din cauzele principale care a generat această situație este lipsa unei contribuții consistente din partea statului la dezvoltarea agriculturii și spațiului rural.
Pe de altă parte, și vina noastră, a agricultorilor, este prezentă prin abordări de moment a problemelor, nu activăm în baza unor planuri de afaceri bine chibzuite, orientate la rezultatul final – profit maximal în activitatea fermei. Nu conștientizăm rolul și importanța implicării noastre active în activitatea organizațiilor profesionale, prin intermediul cărora putem asigura apărarea eficientă a intereselor noastre economice și sociale.
***********************************
2 Deja tradiţional, şi Adunarea Generală de azi a fost precedată de adunări generale de dare de seamă în OR, la care au participat reprezentanții fermierilor membri ai Federației din peste 790 de OL.În cadrul lor aceştia s-au expus activ și constructiv asupra activității Federației, asupra situației din sectorul agricol și politicilor promovate de către stat în agricultură și spațiul rural. S-a constatat că în anul 2019, urmând realizarea celor prevăzute în Planul Strategic al Federației pe perioada 2015-2020, am obținut anumite rezultate ce merită să fie menționate. Astfel, de mai mulţi ani în cadrul Federației activează Asociatia Femeilor-fermiere și Asociația Tinerilor Fermieri.Anume aceste ceste organizații, împreună cu OL, OR, CIC-ri, sunt elementele-cheie în structura organizatorică a Federației, prin intermediul cărora se asigură comunicarea în interiorul organizației, dar și cu mediul extern: Guvern, Parlament, alte instituții de stat și organizații, împreună cu care se urmărește acelaș scop: creșretea nivelului de trai al populației din spațiul rural prin organizarea de asistență multilaterală, promovarea și apărarea drepturilor și intereselor fermierilor. Regretăm că încă n-am reușit să realizăm din plin acest scop major al Planului strategic al Federației, deși avem și rezultate pozitive în acest sens, istorii de succes înregistrate la mulți dintre membrii noștri.
***
Dezvoltarea capacitatilor organizationale – suport We Effect
- 3 sedinte de planificare, implementare, raportare si instruire a angajaților FNFM;
- 4 sedinte ale Consiliului Administrativ al FNFM;
- 48 Organizatii Locale noi cu 360 membri noi;
- Peste 3800 consultatii pe diferite tematici oferite membrilor si altor fermieri
- FNFM si-a fortificat considerabil în a.2019 capacitatea de prestare a serviciilor cu plată pentru fermieri;
- FNFM rămâne stabilă din punct de vedere al vizibilitatii in societatea civilă, având apariţii frecvente in mass-media, în special în “Gazeta Satelor”, AGRO TV şi alte TV.
***
O altă problemă importantă cu care se confruntă fermierii este accesul limitat la informație și cunoștințe. O mare parte de fermieri mici cunosc prea puțin despre oportunitățile de finanțare a acțivității lor agricole, inclusiv și despre posibilitățile pe care le oferă Fondul de subvenționare. Din această cauză în a.2019 s-au organizat în cadrul fiecărei OR seminare și ateliere de lucru cu genericul ,,Oportunități de finanțare a afacerilor din agricultură și spațiul rural”, la care au participat peste 450 fermieri, dintre care peste 50% – tineri și femei.În acwst sens,
Federația, pe parcursul activității sale, întotdeauna a prevăzut în strategiile sale obiectivul: ”Sporirea volumului și calității serviciilor de informare, consultanță și instruire”. Totodată, trebuie să menționăm, din start, că capacitățile Federației pentru realizarea acestui obiectiv sunt prea modeste în comparație cu necesitățile reale ale fermierilor. Insuficiente sunt și capacitățile tuturor organizațiilor care activează în domeniu pentru acoperirea acestei necesități. De aceea, noi suntem convinsi că această problemă poate fi soluţionată numai în cazul ăplicării unei abordări complexe a tot ceea ce înseamnă educație și transfer de cunoștințe sănătoase prin dezvoltarea unei rețele de Centre de Excelență pentru fermieri, implicând în activitatea lor tot potențialul public și privat coordonat de către Ministerul Agriculturii.
În perioada de dare de seamă staff-ul Federației a continuat instruirea fermierilor în cadrul a 47 grupuri de fermieri după programe elaborate cu concursul specialiștilor din domeniu, aprobate de către Ministerul Agriculturii. Programele de instruire, în cea mai mare parte, cuprind aspecte de tehnologii moderne în producerea agricolă, dar și teme de acces la finanțe, la piață, la practicile agricole comunitare. Au fost instruiți 525 fermieri dintre care 44 tineri care au aplicat dosare pentru obținerea subvențiilor în avans. În.2019 CIC-urile FNFM au acordat asistență la elaborarea a 21 planuri de afacesri, și 400 pachete de documente pentru subvenții. În contextul acestui obiectiv în perioada de dare de seamă Consiliul Administrativ și staful angajat al Fedrației au organizat participarea a 200 fermieri la expoziția Farmer 2019, dar și la alte expoziții: Fabricat în Moldova, Moldagroteh, Food and Drinks, festivaluri și sărbatori regionale și locale.
******************
Federația își exprimă protestul său față de actuala guvernare, fiindcă consideră acțiunile ei insuficiente pentru a instala parametrii statului de drept în societatea noastră, care sunt punctul principal de pornire spre un trai decent al cetățenilor inclusiv și al fermierilor mici. Atunci când Guvernarea ia măsuri de relaxare a presiunii fiscale pe mediul de afaceri n-am observat ca ele să ia în vedere și fermierii mici. Dimpotrivă – sunt obligați să achite impozit mai mare pe venit, să efectueze plăți obligatorii la Fondul social. Pentru a.2020 plata la Fondul social a GȚ-lor a crescut de la 9456 lei/an la 10740 lei/an, adică cu 14%. La fel și a proprietarilor de terenuri care nu au înregistrat Gospodării Șărănești: de 2456 lei la 2736 lei, tot cu 14%. Permanent am solicitat majorarea Fondului de subvenționare, astfel încât de subvenții să poată profita toți fermierii care contrubuie la dezvoltarea economiei agro-rurale, a satelor noastre. Avem toate motivele să ne exprimăm neîncrederea în instituțiile centrale ale administrației de stat, în agențiile de reglementare, fiindcă la tot pasul ne ciocnim de nereguli și acte de corupție.
Azi agricultorii practic nu pot accesa credite bancare. Sistemul nostru bancar, practic este cu mari probleme și nu le pasă de problemele noastre. De câtă vreme noi solicităm instituirea unui Fond de Garantare de stat solid a creditelor pentru a crea șanse de pornire pentru mulți fermieri, mai ales pentru tineri. Şi?…
***
Ce se face pe piața carburanților? Nu cred că e nevoie să fac aici comentarii și explicații.(Doar un detalui. Fermierii din România in luna februarie au primit de la Guvern peste 500 mln.RON pentru compensarea preturilor la motorină). În acest sens, am pregatit cu Deputatul in Parlamentul RM Alexandru Oleinic o initiativa legislativă, care, fiind adoptata, ar micsora povara costurilor pentru efectuarea lucrărilor agricole cu cca.630 mln.lei.
Ce se întîmplă pe piața funciară.
Încercați și perfectați-vă Titlul de proprietate a unei parcele de teren de vreo 10 ari. Trebuie să plătești peste 2000 lei în companiile private și nu cu mult mai ieftin în cele de stat (cadastru). Nu-ți mai arde nici să cumperi, nici să vinzi pământ. Accepți să rămâi sclav al baronilor autohtoni care s-au îmbogățit pe căi criminale și care își pot permite orice…
***
Stimați fermieri, reprezentanți în Adunarea Generală a Federației!
Ttrebue să fim conștienți de faptul că ceea ce am semănat pe parcursul anilor în societate, aceea azi şi culegem. În acest sens, conducerea Federației continuă să lanseze apelul: numai bine uniţi în organizațiile noastre profesionale ne putem asigura șansa la condiții de viață pe care le merităm.