Suntem încă sub impresia evenimentului marcat acum o săptămână, aniversarea de 30 de ani de la proclamarea independenți, și, evident, ca și mulți concetățeni de ai noștri, noi, cei de la redacție, încercăm să evaluăm calea parcursă, iar mai precis, să găsim răspunsul la întrebarea, care frământă întreaga societate: de ce în dezvoltarea sa Republica Moldova a ajuns în punctul diametral opus celui spre care râvneam cu toții?
Variante de răspuns sunt mai multe, dar toate ele, până la urmă, se reduc la proasta conducere, de care, cu părere de rău, am avut parte pe parcurs, doar poate cu mici excepții, când pentru o scurtă perioadă de timp, la putere s-au aflat proeuropenii. În mare parte, însă, guvernarea a aparținut nu partidelor concepute în mod clasic, dar unor grupări de indivizi, care aveau scopuri bine definite de profit personal sau de promovare a intereselor altui stat, cum a fost cel al socialiștilor.
Concluziile expuse sunt cunoscute și au fost vociferate de repetate ori, astfel, că nu mai este nevoie să revin la circumstanțele și motivele din care am ajuns, acolo, unde ne aflăm. Ași face aici doar o constatare de esență: o parte din mass media, (de altfel, destul de impresionantă ca număr) poartă și ea vine pentru că a fost și mai este portavoce a unor așa numite partide, și a contribuit și mai contribuie astfel, la dezorientarea, iar pe alocuri și la dezinformarea populației.
În context, vreau să remarc, că noi, cei de la GAZETA SARELOR am avut înțelepciunea să nu ne lăsăm antrenați în jocurile politice, sau să ținem parte cuiva. Conștienți fiind de adevărata față și scopurile urmărite de foștii guvernanți, nu ne-am grăbit să le oferim spațiul din ziar. Interesul nostru a fost și rămâne să reflectăm realitățile din mediul rural, să apărăm și să promovăm interesele oamenilor de la sate și ale celor care trudesc pentru a dezvolta sau a menține pe linia de plutire principala ramură a economiei, – agricultura.
Evident, că în ipostaza în care ne aflam, nu puteam să trecem cu vederea acele multe uneltiri, furturi din bănci, alte scheme de delapidări și împroprietăriri ilegale, care au condus la sărăcirea crasă a populației, în primul rând a celei din mediul rural. Poziția noastră a coincis cu cea a unor formațiuni politice aflate atunci în opoziție, și, la sigur, cu cea a tuturor oamenilor de bună credință. Am recurs (și vom recurge ți în continuare) la dezvăluirile fostului vice-președinte al parlamentului, Alexandru Slusari, la alți experți și specialiști, care argumentat și competent demonstrează cum „au guvernat” cei de s-au aflat la putere.
Cu părere de rău, unii dintre cititorii noștri (influențați, probabil, de presa de buzunar a partidelor) considerau și mai continuă să creadă, că GAZETA SATELOR s-a cam politizat. Aceste reproșuri au ajuns la redacție și am considerat că n-ar fi corect să le trecem cu vederea. Din aceste considerente am și recurs la explicațiile de rigoare. Sper că aceste rânduri vor fi citite și de către cei, care nu-s de acord cu politica editorială a publicației. Și mai sper să aflu de la oponenții noștri, cum trebuia să procedeze gazeta, știind bine, că starea catastrofală în care se află agricultura și satele noastre, este rezultatul direct al guvernării găștilor aflate la guvernare pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.
Constantin Rotaru