Odată stabilite, relațiile dintre localitățile de pe ambele maluri ale Prutului, au o continuitate, fructificată cu noi și frumoase realizări. Un bun exemplu în acest sens este conlucrarea dintre oraşul Mioveni, județul Argeș din România și satul Măgdăcești, una dintre cele mai mari localități din raionul Criuleni, cu o populație de peste 6 mii de locuitori, sat cu cea mai mare rată a natalității în Republica Moldova.
De-a lungul celor de peste 5 ani, când primăriile acestor două localități au semnat Acordul de înfrățire, au avut loc mai multe evenimente și au fost transpuse în fapt proiecte comune. Cele două localități fac schimb permanent de experiență în domeniul educației și sportului, permanent au loc vizite reciproce de delegații, autorităţile oraşului Mioveni au oferit satului Măgdăceşti o autospecială pentru transportarea gunoiului şi decoraţiuni luminoase pentru sărbători.
Săptămâna trecută la Măgdăcești a avut loc un eveniment, dintre cele, care se produc mai rar în mediul nostru rural: a fost dată în exploatare o grădiniță-creșă pentru 120 de copii. De fapt, a fost reconstruită clădirea deteriorată a unei şcoli vechi. Încăperea a fost renovată în interior și exterior, schimbate geamurile, tavanu și acoperișul, amenajat teritoriul aferent. Blocul e dotat cu mobilier modern. Lucrările de reconstrucţie a clădirii şi mobilierul nou au costat peste 13 milioane de lei. 4 milioane de lei este contribuția orașului înfrățit Mioveni. Creşa e prevăzută pentru 120 de copii de până la 3 ani.
Evident, la ceremonia de inaugurare a instituţiei a fost invitată și a participat o delegație de peste Prut din Mioveni. În alocuțiunea de la solemnitate, LIUBA COJOCARU, primara satul Măgdăceşti, avea să consemneze: „ Acest proiect s-a înfăptuit datorită suportului financiar oferit de frații noștri de la Mioveni, prin semnarea acordului de finanțare a reconstrucției edificiului de menire socială, care a avut loc la 29 martie 2019. De la clădirea veche au rămas doar pereţii de bază şi au fost întăriţi, dar în rest a fost schimbat absolut totul. A fost posibil datorită susţinerii fraţilor de peste Prut.
Satul Măgdăceşti este un sat tânăr şi avem foarte mulţi copii. Familiile tinere nu îşi mai doresc să mai stea acasă trei ani, dar să dea copiii în condiţii bune la creşă şi să meargă la lucru. Din aceste considerente ajutorul oferit de frații de peste Prut este binevenit și apreciat la justa valoare de locuitorii din Măgdăcești”, a menționat Liuba Cojocaru.
În cuvântul de salut adresat oamenilor adunați pentru a consemna evenimentul, ION GEORGESCU, primarul oraşului Mioveni a menționat: „Am început cu alte proiecte mai mici în serviciile publice de la Măgdăceşti, am continuat cu acest proiect. Este o înfrăţire reuşită, ne bucurăm că suntem fraţi. Cred că picii din „Tic-Pitic Mioveni” cândva se vor întâlni cu Tic-Pitic Măgdăceşti şi cred că vom fi bucuroşi”, a conchis primarul orașului înfrățit cu Măgdăceștii din stânga Prutului.
Deputata SIMONA BUCUR OPRESCU, care a făcut parte din delegația de peste Prut s-a referit la stabilirea relațiilor de înfrățire și conlucrare și a ținut să specifice: „Am modificat legislaţia românească în mandatul 2016-2020 şi am permis autorităţilor publice locale din România să poată oferi finanţări pentru obiective din Moldova. Reconstrucția creșei din această localitate a fost posibilă anume datorită acestei modificări”.
Asistența venită de peste Prut, datorită căreia s-a a fost posibilă reconstrucția creșei,este apreciată la justa valoare de către locuitorii Măgdăceștilor, unde doar în anul trecut s-au născut peste 100 de copii. Localnicii aşteptau cu mare nerăbdare deschiderea unei creşe pentru ca mamele să-şi poată lăsa copiii în siguranţă atunci când merg la serviciu. Educatoarea ECATERINA EFROS: „Cum să nu ne bucurăm de aşa condiţii, cu aşa casă, este extraordinar. Abia aşteptăm să începe lucrul cu copilaşii”. O altă educatoare, ECATERINA CIUTAC: „Am şi eu un copil mic pe care trebuie să-l aduc la grădiniţă să-l iau şi un loc de muncă în sat este foarte bine venit pentru mine”.
Odată cu deschiderea creşei au fost create 30 de locuri noi de muncă pentru localnicii din Măgdăceşti.
Instituția va purta numele localității din România care a oferit suport financiar pentru renovarea obiectivului, atât de necesar sătenilor din această localitate înfrățită cu orașul Mioveni din județul Argeș.
Ion Codreanu