La drept vorbind, ne-am cam săturat să tot constatăm că ne aflăm în criza politică, pandemică și economică. Dar asta-i situația. Soluțiile-s la nivel de propuneri și nu cunoaștem, deocamdată, când vor fi ele identificate, iar starea de lucruri rămâne una incertă cu vădite tendințe spre agravare.

Un lucru-i clar pentru toată lumea: rezolvarea problemei de bază, a celei privind alegerile parlamentare anticipate, care ar fi un prim pas spre instaurarea unei democrații veritabile și formarea guvernului, depinde numai de actualul parlament și de președintele țării.

Maia Sandu nu vrea să mai cedeze puterea corupților, iar aceștea nu vor să plece de la treuca puterii. Experții noștri în politică încearcă în fel și chip să trateze și să comenteze situația, ea fiind una simplă de tot. Acualul Președinte a câștigat alegerile, fiind susținută de aproape un milion de alegători, fiindcă a promis să ne scape de hoții și corupții de la putere. Evident, că ea acum nu poate și nici nu dorește să accepte alte soluții, decât alegerile. Motivația-i clară și-i susțintă de către tot mai mulți adepți, în special de către cei inițiați în dedesupturile politicii moldovenești. Această susținere capătă proporții tot mai mari și pentru că cei aleși în actualul parlament, n-au o legimitate clară, fiind aleși în condițiile statului capturat. În afară de cei de la PAS și Platforma DA, majoritatea deputaților au fost aleși cu derogări evidente de la prevederile legale. În ce țară civilizată, în alegeri participă un partid fondat și finanțat masiv de o altă țară cu interes sporit pentru a ne domina, sau un alt partid, creat ca să scăpe de răspundere penală pentru banii furați din bănci? Dacă justiția și societatea moldovenească ar fi la nivelul unor exigențe dictate de normele internaționale, evident, că reprezentanții acestor partide n-ar „prezenta” alegătorii în legislativ.

Or, tocmai acești leguitori se împotrivesc cu o dârzenie de invidiat de la inițierea alegrilor anticipate. Cei treizeci de ani din scurta istorie modernă a Republicii Moldova i-au convins chiar și pe cei mai sceptici, că este imposibilă orice mișcare spre ameliorarea stării de lucruri pe această bucată de pământ, atâta timp, cât la conducere vom avea hoți și profitori de tot soiul.

Schimbarea în societate, așteptată și dorită de către oameni lucizi, adevărați patrioți ai neamului, pare că s-a produs. Au demonstrat-o alegerile Președintelui. Cursul istoriei nu mai poate fi returnat, fiindcă nimănui nu-i este dat să calce în picioare voința majorității alegătorilor. Ar fi bine să înțeleagă acest adevăr și cei care mai speră prin scheme și minciună și să se mențină  la cârma țării, care nu le aparține.

Constantin Rotaru  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here